Читај ми!

Бољковац: У Хрватској и даље живи усташтво

У Хрватску се враћа усташтво па се суди скојевцима који су против фашизма дизали устанак 1941. године, каже Јосип Бољковац, први министар полиције послератне Хрватске. Бољковца очекује суђење за партизански злочин над цивилима 1945. године код Дуге Ресе.

Први министар полиције послератне Хрватске Јосип Бољковац (93), кога чека суђење за партизански злочин над цивилима 1945. године код Дуге Ресе, тврди да у Хрватској и даље живи усташтво.

То мора бити велика опомена, поручио је Бољковац, који је рекао да ту чињеницу доказује прогон који се спроводи против њега који је први дизао устанак против фашизма.

Након комеморативног скупа жртвама усташког терора у Горњој Требињи код Карловца, Бољковац је новинарима рекао да се не боји могућег затвора због оптужби за злочин над цивилима 1945. јер "није крив нити суд има аргументе за његову кривицу.

Жупанијски суд у Загреб оптужио је Бољковца да је као шеф котарске Озне 1945. године наредио ликвидацију 21 цивила због њихове сарадње са усташким властима.

"Све је могуће због превеликих дискреционих овлашћења судија, иако ликвидација из 1945. године нема никакве везе са мном", рекао је Бољковац, јавила је агенција Хина.

Бољковац сматра трагичним то што се у Хрватску враћа "усташтво па се суди скојевцима који су 1941. године дизали устанак против фашизма".

"Коме сада треба суђење против оних који су први дизали устанак и извршавали задатке, пропешачили ове крајеве кад се клало и убијало, као и овде у бившој општини Скакавац? Некоме ваљда треба. Али то је опомена. Опомена!", рекао је Бољковац.

Иначе, у Гроњој Требињи код Карловца јуче је откривена Спомен-костурница у којој су положени посмртни остаци Срба и Рома, жртава усташког злочина из 1942. године.

На Бадњи дан пре 72 године у шумама Домачај луга и Липљанско млађе, усташе су заклале 205 цивила из околних села, и то Срба, Рома и православног свештеника, по националности Руса.

Они су, како је рекао председник Удружења антифашиста Карловца Мирко Миладиновић, страдали само зато што су славили Божић по другом календару.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара