Читај ми!

Још четири године робије за Настасеа

Некадашњи румунски премијер Адријан Настасе осуђен на четири године затвора због примања мита. Настасе проглашен кривим и за уцену конзула у Хонгконгу. Настасе претходно био осуђен и на две године затвора због извлачења фондова за финансирање своје изборне кампање.

Румунски Врховни касациони суд осудио је некадашњег премијера те земље Адријана Настасеа на четири године затвора због примања мита.

Настасе (63) је коначном пресудом проглашен кривим да је више пута примио мито, укупно 630.000 евра, од Ирине Ђијану, у замену за руководећу функцију те грађевинске предузетнице у влади, пренео је АФП.

Тужиоци су навели да је Ђијану платила неколико Настасеових шопинг тура у Кини у периоду од 2002 до 2004. године.

За пребацивање купљених ствари у Румунију, међу којима намештаја, бронзаних статуа па чак и пластичног воћа, било је потребно десетак контејнера.

Ђијану је, како је речено у суду, такође платила обнову две виле у власништву бившег премијера, социјалдемократе Настасеа, који је водио владу од 2000. до 2004. године.

Настасе је такође проглашен кривим за уцену бившег румунског конзула у Хонгконгу, који је организовао шопинг туре за бившег премијера и његову супругу Данијелу, наводи француска агенција.

Настасе није присуствовао изрицању пресуде, која је донета само 10 месеци пошто је одслужио претходну затворску казну.

Он је, наиме, осуђен у јуну 2012. на две године затвора због извлачења фондова у укупном износу 1,5 милиона евра за финансирање своје изборне кампање 2004. године.

Пуштен је на слободу у марту 2013. пошто је одслужио две трећине казне.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се