Република Српска, предизборне чаролије

Пред изборну годину, власт у Републици Српској наговештава озбиљне економске потезе за поправљање животног стандарда и јачање стабилности. Предуслов будућности економије у РС је политичко стање односа у БиХ, каже председник Републике Српске Милорад Додик. Опозиција поручује да ће бити јединствена.

Политичко-економска стабилност је, упркос тешкој години, залог у који верује највише руководство српског ентитета, свесно изазова које носи изборна 2014. година. Привреда је у центру свих планова. У томе опозиција види слабу тачку власти, уверена да ће се грађани опредељивати између идеја два јасно подељена политичка блока.

У центру Бањалуке, новогодишња чаролија и 10 хиљада сијалица за лепши улазак у 2014. годину. Под високом јелком поклони су ту, да пробуде наду.

Власт наговештава озбиљне економске потезе за поправљање животног стандарда и јачање стабилности Републике Српске, уз много очекивања.

"Република Српска треба да буде стабилна, да настави свој развој, јачање економије, да у политичком смислу не изгуби своје потенцијале и да и даље буде важан фактор укупних односа у Босни и Херцеговини, а не да буде предмет разних реформи које би, по правилу, требало да је обесмисле и доведу у позицију празне љуштуре", каже председник Републике Српске Милорад Додик.

На празном градском платоу налази се млада Бањалучанка. Припрема се за перформанс, насупрот новогодишњим лампионима, којих има исто колико и предизборних порука, иако су општи избори тек у октобру.

"Опозиција ће бити јединствена. Ми ћемо имати једног кандидата за председника и једног кандидата за члана Председништва", каже председник Партије демократског прогреса Младен Иванић.

Председник Српске демократске странке Младен Босић истиче да је у Републици Српској неопходно велико спремање.

"Овај пут није у питању опстанак Републике Српске са становишта угрожености са стране, већ са становишта економске одрживости", рекао је Босић

"Предуслов будућности економије у Републици Српској је, наравно, политичко стање односа у Босни и Херцеговини. Уколико се даље настави са дерогирањем најважнијих функција Републике Српске, онда никаква економија не може помоћи", каже Додик.

"Ја се надам да ће следећа година бити година у којој ће се политичка битка захуктати", каже Иванић.

Захуктава се и рвање са телевизором на Тргу Крајине. Млада студенткиња дизајна одважила се да на посебан начин искаже своја очекивања. Има их и некадашњи први човек Републике Српске.

"Ми само треба да се фокусирамо на нашу унутрашњу аутономију у Босни и Херцеговини, да градимо оно што нам је Дејтоном додељено, заршетак рата и мир, и да чинимо ефикасним наше институције", каже председник Демократске партије Драган Чавић.

А да ли ће ефикасан бити и поступак графичарке Наташе Крагуљ, којим показује незадовољство садржајима телевизијског програма. За 2014. годину има посебну жељу, а то је да "уведемо мало културе у наше домове".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво