Протест због бисте Хитлеровог савезника

Испред цркве у Будимпешти откривена биста Миклоша Хортија, савезника Адолфа Хитлера. Током његове владавине организоване масовне депортације мађарских Јевреја 1944. године. Неколико стотина антифашиста протестовало испред цркве.

Неколико стотина антифашиста окупило се у знак протеста испред једне цркве у Будимпешти, где је откривена биста регента Мађарске између 1922. и 1944. године Миклоша Хортија, који је био савезник Адолфа Хитлера за време Другог светског рата.

Поводом откривања бисте испред цркве су се окупили и припадници екстремне деснице који су од противника били раздвојени полицијским кордоном.

"Хорти је био ратни злочинац и директно је одговоран за убиство 600.000 мађарских Јевреја", рекао је агенцији Франс прес један од антифашиста и противника савремене екстремне деснице.

Посланик мађарске екстремно-десничарске партије Јобик Мартон Ђонђоси је изјавио да је Хорти био "национални спасилац".

Церемонију откривања бисте организовао је један верски званичник који је у блиским односима са екстремном десницом, наводи Франс прес.

Током Хортијеве владавине, организоване су депортације мађарских Јевреја 1944. године.

Противници десничараске владе Виктора Орбана су у више наврата изнели оцену да власти покушавају да популаризују Хортија.

Хорти је био адмирал Ратне морнарице Аустро-угарске после чијег распада је, све до пред крај Другог светског рата, као краљевски регент, владао Мађарском као диктатор. Склопио је савезништво са Хитлеровом Немачком, која је 1941. ипак окупирала Мађарску.

Пред крај рата, октобра 1944. потписао је капитулацију Мађарске пред налетом совјетских трупа, због чега су га Немци ухапсили.

После рата доспео је у америчко заточеништво и послужио као сведок на суђењу нацистичким вођама у Нирмбергу 1948. године.

Потом је пребачен у Португалију, где је у миру боравио до 1957, када је умро у 88. години.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво