Читај ми!

Проглашен банкрот КАП-а

Привредни суд у Подгорици прогласио банкрот КАП-а. Предузеће, које запошљава 700 радника, од јула је у стечају, а дугује 360 милиона евра, што је двоструко више него што вреди.

Некадашњи привредни гигант, Комбинат алуминијума Подгорица (КАП) и званично је банкротирао, одлучио је Привредни суд у Подгорици.

Председник Суда и стечајни судија за КАП Драган Ракочевић потврдио је новинарима да је донета одлука о банкроту фабрике, која је од почетка јула у стечају.

Он је раније саопштио да је истекао рок за достављање плана реорганизације КАП-а, због чега су се стекли услови да се прогласи банкрот компаније.

"Банкрот или спровођење класичног стечаја значи да ће се имовина КАП-а продавати у целини или не - ако се повериоци сагласе, а за мене је најприхватљивија продаја фабрике као правног лица", казао је судија Ракочевић.

На основу нове законске могућности дужник ће се продати као предузеће чиме се обуставља стечајни поступак, а нови купац наслеђује само имовину фабрике, а не и дугове.

Књиговодствена вредност фабрике је 180 милиона евра, док је признати дуг упола већи - 360 милиона што је скоро девет процената БДП Црне Горе. Укупна потраживања КАП-а износе 459 милиона евра.

Новац од продаје имовине КАП-а чиниће стечајнумасу из које ће се намирити повериоци.

Имовина фрабрике биће понуђена на продају за двадесетак дана, најавлио је Привредни суд.

Фабрика највише дугује држави - 148 милиона евра, а следе компаније које контролише руски милијардер Олег Дерипаска са 93,5 милиона евра (Централно европска алуминијумска компанија - ЦЕАЦ и Ен плус група), као и Електропривреда Црне Горе с 45 милиона и руска ВТБ банка која потражује 25,8 милиона евра.

Фабрика алуминијума од почетка стечаја запошљава 700 људи и прошле године чинила је 4,7 процената укупног извоза земље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво