Читај ми!

Позив Јосиповићу да реши проблем са ћирилицом

Полиција и ветерани позвали председника Ива Јосиповића да реши питање двојезичности у Вуковару. Јосиповић оценио да је разговор неопходан. Ноћас овацијама дочекан полицајац који је био приведен због скидања двојезичних табили. Шест полицајаца суспендовано.

Прича о двојезичним натписима на зградама локалне самоуправе у Вуковару се не смирује. Због сумње да су учествовали у скидању ћириличних плоча шесторица полицајаца су суспендовани, један је приведен па пуштен, а представници ветерана и полиције позивају председника Ива Јосиповића да проблем двојезичности дугорочно реши.

Четири од пет двојезичних плоча скинуто је након што су пре само нешто више од месец дана оне постављене, уз противљење ветерана и грађана и инциденте са полицијом.

Плоче су скинуте у ноћи непосредно уочи обележавања Дана хрватске независности.

Нико из хрватског државног врха за сада се није огласио тим поводом иако је премијер Зоран Милановић раније тврдио да постављање ћириличних плоча у Вуковару значи да Хрватска поштује људска и мањинска права.

Игор Гиља, један од шесторице суспендованих полицајаца осумњичених да су учествовали у скидању двојезичних натписа на зградама локалних институција, након што је испитан у полицији пуштен је око поноћи, јавила је Хина.

Њега је, како се наводи, стотинак грађана који су протестовали испред зграде полиције дочекали овацијама, а у једном тренутку су га носили на раменима. Окупљени су рекли да су ухапшеног дочекали као мученика, какав је, како кажу, био и његов отац који је живот дао за домовину.

У понедељак поподне и током ноћи између понедељка и уторка скинуте су четири ћириличне плоче са зграда вуковарских локалних институција. Једина ћирилична плоча остала је још на згради локалне полицијске управе.

Хрватски медији јавили су синоћ да су, због скидања двојезичних плоча у Вуковару, суспендована шесторица полицајаца који су били ангажовани на њиховом обезбеђењу.

Истрагом је откривено да је у скидању двојезичне плоче са зграде Центра за социјалну заштиту учествовао Гиља, полицајац запослен у Полицијској станици у Илоку.

Осим њега, суспендовано је још пет полицајаца, који су такође били ангажовани на обезбеђењу ћириличних плоча, потврђено је из полицијске управе.

"Спроведено криминалистичко истраживање резултирало је сумњом да се 25-годишњи полицијски службеник Полицијске управе вуковарско-сремске доводи у везу са скидањем и отуђењем плоче са зграде Центра за социјалну заштиту у Вуковару, а још су петорица службеника Полицијске управе вуковарско-сремске суспендована", наведено је у саопштењу локалне полицијске управе.

За остале три скинуте плоче се још спроводи криминалистичка истрага да би се утврдио идентитет особа које су их скинуле, као и остале околности под којима се то догодило.

Након привођења и током саслушавања полицајца Гиље, синоћ се испред зграде вуковарске полиције окупило стотинак ветерана који су блокирали саобраћај тражећи да он буде пуштен на слободу.

Председник Друштва гардијских бригада Илија Вучемиловић је рекао да не могу ни да замисле да ће више од двадесет година након домовинског рата у Вуковару "поново имати мученике".

Председник Штаба за одбрану Вуковара Томислав Јосић оптужио је актуелну власт за тренутно стање у Вуковару. Он је запитао ко је направио безбедносну процену да се у Вуковару може спроводити Закон о двојезичним натписима и да је у том граду, како је рекао, заједнички живот на високом ниову.

"Криви су они који су наредили да се поставе плоче због чега сада испаштају млади људи који су тиме револтирани. То је хрватска срамота. У Загребу одговорни немају слуха, њих једноставно не интересује шта се овде догађа", рекао је Јосић.

Председник Удружења специјалне полиције Јосип Клемен позвао је председника Ива Јосиповића да се хитно укључи у решавање овог проблема.

"Председник је показао добру вољу. Кад се ујутро пробуди, нека се одмах стави на располагање. Он својим ауторитетом може решити овај проблем", рекао је Клемен.

Јосиповић: Смирити ситуацију у Вуковару, разговор нужан

Председник Хтватске Иво Јосиповић изјавио је данас да догађаји у Вуковару нажалост потврђују његову оцену да би могло доћи до погоршања међунационалних односа и поновио да је време за разговор свих релевантних појединаца и организација како би се смирила ситуација.

Поводом новог случаја скидања двојезичних табли у Вуковару, Јосиповић је новинарима рекао да је "проблем много шири од самих ћириличних табли" и подсетио да је и раније упозоравао на потребу отварања дијалога о односима већине и мањине, преноси Хина.

"Мислим да је реч о врло актуелној теми и ја сам, нажалост, био у праву кад сам рекао да наслућујем погрошање међунационалних односа", рекао је Јосиповић после доделе одликовања поводом Дана независности.

По речима хрватског председника, у расправу о тој теми треба да се укључе не само удружења бранилаца, већ "цео спектар политички и друствено релевантних особа и организација".

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво