Читај ми!

Инциденти у Сплиту

Петарда бачена на просторије Већа српске националне мањине у Сплиту. "Торцидa" на улицама у знак подршке борби против ћирилице у Вуковару.

На просторије Већа српске националне мањине у Сплиту, пола сата након поноћи, бачена је петарда ниског ризика, а сплитска полиција је јутрос ухапсила двојицу младића за које се сумња да имају везе са нападом.

Увиђајем је утврђено да су двојица младића, који су ухапшени неколико минута након инцидента и који се још испитују, прво разбили стакло, а затим у унутрашњост зграде убацили петарду. У експлозији петарде нико није повређен, наводи полиција.

Ухапшени нису навели мотив напада, а полиција их не доводи у везу са синоћњим навијачким исказивањем подршке Вуковару у сплитској Вуковарској улици, када је стотинак навијача Хајдука блокирало ту улицу с поруком "Ако треба стижемо у одбрану Вуковара".

"Полиција засад двојицу ухапшених доводи једино у везу с бацањем пиротехничког средства на Веће српске националне мањине", рекла је Антонела Лолић из сплитске полиције и додала да више детаља не сме да саопшти јер још увек траје криминалистичко истраживање целог случаја.

Председница Већа српске националне мањине у Сплиту Ана Лунић каже да не зна који су мотиви за напад и имају ли везе с догађима у Вуковару.

"Иако по закону имамо право да истакнемо назив на ћириличном писму, то нисмо урадили. Ту је само грб Републике Хрватске", рекла је Лунић, преноси Хрватска радио-телевизија.

Потпредседник Већа Момчило Русић рекао је да није причињена већа материјална штета, тек која стотина куна за разбијено стакло, али да је зато "она друга штета" много већа.

"Ово се може протумачити као порука да Срби нису добродошли ни у Сплиту, а камоли у просторијама које користимо. У Сплиту смо староседеоци и могу да кажем да имамо исте егзистенцијалне проблеме као и већинско становништво", истакао је Русић.

Градоначелник Сплита Иво Балдасар осудио је напад и у изјави за Индекс.хр оценио да је реч о вандалском и хулиганском понашању.

"Јасно ми је да је вероватни повод тога ипак ситуација у Вуковару, (где се одржавају вишедневни протести због постављања двојезичних табли), али ми смо у Сплиту. Припадници српске националне мањине су наши суграђани, имају своје просторије које им је дао град као и низу других националних мањина и удружења", рекао је Балдасар.

Синоћ је свој "допринос" борби против ћирилице у Вуковару дала и навијачка група Хајдука - "торцида".

У сплитском насељу Сућидар окупили су се припадници "торциде" у знак подршке протестима у Вуковару и уз бакљаду и "патриотске" песме истакли вишеметарски транспарент с натписом "Уз хероје до гроба", накратко зауставивши саобраћај у Вуковарској улици.

Како преноси Танјуг, возачи нису били незадовољни заустављањем саобраћаја, већ су излазили из возила и аплаузом поздравили подршку вуковарским демонстрантима, а током скупа повремено су се чуле и погрдне речи упућене политичарима.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво