Читај ми!

Ексхумација 44 жртве акције "Олуја"

Ускоро ће бити завршена ексхумација посмртних остатака најмање 44 непознате особе, сахрањене после хрватске акције "Олуја" 1995. године, на задарском гробљу. Први резултати обдукције очекују се за два месеца.

На гробљу у Задру при крају је ексхумација посмртних остатака најмање 44 непознате особе, сахрањене после хрватске војно-полицијске акције "Олуја" 1995. године, објавили су хрватски медији.

Комисија Владе Србије за нестала лица саопштила је прошле седмице да је реч о ексхумацији посмртних остатака жртава српске националности убијених у тој акцији.

Председници комисија за нестале Србије и Хрватске Вељко Одаловић и Иван Грујић обишли су данас гробље у Задру. Грујић је изјавио да међу жртвама има припадника оружаних снага, али и цивила, објавио је Вечерњи лист на свом порталу.

"Ово су позната гробна места и укоп је био обављен према међународним конвенцијама. Овде су евидентирана 44 посмртна остатка, али је могућ проналазак и више посмртних остатака", рекао је Грујић.

Према његовим речима, идентитет жртва ће бити познат после обраде, а прве резултате очекују за два месеца.

За гробницу у Задру сазнало се сарадњом комисија две државе, која је дефинисана међудржавним споразумима, изјавио је Вељко Одаловић.

"Зна се која је група људи ту покопана, али причекајмо идентификацију", рекао је Одаловић.

Жртве сахрањене у гробници на градском гробљу у Задру су са ширег задарског подручја и сахрањене су још 1995, наводи Вечерњи лист.

Комисија за нестала лица Владе Србије саопштила је прошле седмице да се ексхумацијом у Задру наставља ексхумација гробница у региону северне Далмације у којима су покопане жртаве страдале у акцији "Олуја".

Тај процес почео је 2001. године ексхумацијама на градском гробљу у Книну, где су извађени посмртни остаци 301 жртве.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара