Читај ми!

Додик: Питање косовских Срба решавати у Србији

Република Српска ће испоштовати сваки став званичника Србије везано за договор Београда и Приштине о нормализацији односа, каже председник РС Милорад Додик. Имам разумевање за позицију косовских Срба, али они то питање морају решавати у Србији, поручује Додик.

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је у Бањалуци да има разумевање за тешку позицију косовских Срба али да ини то питање морају решавати у Србији као и да ће испоштовати сваки званичан став Србије везано за договор Београда и Приштине.

Додик, који је у понедељак у Бањалуци разговарао с представницима косовских Срба о том споразуму, каже да има разумевања за њихову тешку позицију, али да се то питање мора решавати у Србији.

Коментаришући паралеле које поједини међународни представници повлаче између Косова и Републике Српске, Додик је рекао да је Косово, за разлику од Републике Српске, једнострано прогласило независност, и у томе је имало подршку једног броја великих сила.

"Многи су то хтели да прикажу као изузетак, али ће, можда, та прича и на неким другим местима постати правило", рекао је Додик.

Додик је рекао да, ако се настави "лоша позиција" Републике Српске у оквиру Босне и Херцеговине, нико не треба да искључи и размишљање да ће тај ентитет заштити своја права.

Додик каже да је немогућа ревизија Дејтонског споразума и да не постоје елементи за постављање на међународну сцену тог питања, јер БиХ функционише на тражењу унутрашњег баланса.

Председник Српске је навео да су евроатлантске интеграције Босне и Херцеговине у застоју, и нагласио да Република Српска није одговорна за то, те да је спремна да испоштује договор "шесторке, као и да има јасан став за решење пресуде Европског суда за људска права у случају Сејдић-Финци.

Пресуда Европског суда у случају Сејдић-Финци подразумева промену Устава БиХ, како би се и припадницима националних мањина омогућило кандидовање за највише државничке функције.

Додик је рекао да је Република Српска примарно усмерена на остваривање Дејтонског споразума и на њено позиционирање и заштиту интереса.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво