Читај ми!

Будимир помиловао и Орића

Тужилац предложио једномесечни притвор Живку Будимиру, ухапшеном председнику Федерације БиХ. Будимир помиловао и Насера Орића, као и озлоглашеног криминалца Мерседа Хаџића, а за 20 месеци од 435 захтева за помиловање осуђеника, уважио чак 162.

Ухапшени председник Федерације Босне и Херцеговине Живко Будимир, који се терети за умешаност у корупцију, за 20 месеци, ослободио је 32 затвореника међу којима су ратни командант Сребренице Насер Орић и најозлоглашенији криминалац Мерсед Хаџић. Будимиру предложен притвор од месец дана.

Како тврди Дневни Аваз, наводна цена за годину помиловања била је 30 хиљада конвертибилних марака (15 хиљада евра).

Главни тужилац БиХ је после саслушања предложио Живку Будимиру једномесечни притвор. Тужилац предложио притвор за још четворицу ухапшених.

Федерални медији су објавили да је од маја 2011. до децембра 2012. године Будимир као председник Федерације БиХ од 435 захтева за помиловање осуђеника, уважио чак 162.

Будимир је тако у року од 20 месеци одлукама о помиловањима од престалог дела казне ослободио 32 затвореника, условно је пустио њих девет, а чак за 59 њих је донео одлуке о скраћењу казне.

Распон казни затвореника које је помиловао је од шест до 15 година затвора.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубјешић каже да се ради о највећем предмету у постдејтонској БиХ "који је усмерен на откривање коруптивних казнених дела високих званичника у власти".

Одбрана пита чему спектакуларна истрага и додајe да председник има право на имунитет, који неће тражити, док Тужилаштво то негира. 

Будимир је ухапшен у јучерашњој акцији Агенције за истраге и заштиту (СИПА) кодног назива "Патриот" са још неколицином својих сарадника и тако постао први високи функционер Федерације БиХ осумњичен за умешаност у корупцију.

Предмет истраге је помиловање једног од најопаснијих криминалаца у БиХ Мерседа Хаџића, званог Миршо Швајцарац, који се иначе доводи у везу с криминалном групом Зијада Турковића, а који је по Интерполовој потерници ухапшен у Хрватској, а затим изручен Босни и Херцеговини.

Пре помиловања Швајцарац се налазио у Казнено-поправном заводу Зеница на издржавању двоипогодишње казне због покушаја убиства Фатмира Мујаја у сарајевском клубу "Инкогнито" крајем 2008. године.

Одлука о помиловању Мерседа Хаџића донета је 29. августа прошле године. Занимљиво је да је предлог за помиловање Мерседа Хаџића Будимиру упутио актуални министар правде Федерације БиХ Зоран Микулић, који, према информацијама ФТВ-а, није обрађиван током ове истраге Тужилаштва БиХ.

Иначе, Тужилаштво, између осталог, истражује и Будимирово помиловање Елвиса Хоџића, који је такође због покушаја убиства осуђен на 22 месеца затвора. Међу помилованим је и Сања Вулета, осуђена на десетогодишњу казну затвора због помагања у убиству Блашка Кнезовића у Мостару 2003. године.

Помиловање и за убице 

Будимир је помиловао и Идриза Зијадића са Илиџе, који је служио затворску казну од пет година и четири месеца због убиства, Белму Брулић, осуђену на седам и по година затвора због убиства свог мужа Халила Роговића из Живиница, који је служио 10-годишњу затворску казну такође због убиства. Председник Федерације БиХ је помиловао и Омера Наргалића осуђеног на 10 година и четири месеца такође због убиства.

Међу ''звучним'' именима које је Будимир помиловао је и Насер Орић, ратни командант Сребренице одбране, којем је двогодишња казна за незаконито држање оружја преиначена у условну у трајању од четири месеца.

Појединости из оптужнице објавио је Дневни аваз, који пише да је  истрага наводно започела када је извесни Армин Куловац затражио везу како би његов брат Адмир био помилован након пресуда које су му изречене због силовања и трговине дрогом.

Веза је наводно функционисала тако што су заинтересовани за помиловања контактирали Сауда Кулосмана и Ивана Јурчевића, председнике бошњачког и хрватског удружења, која окупљају ражаловане ветеране.

Они су, како пише лист, посредовали код Будимировог саветника Петра Баришића, а кључни доказ је ипак пресретнути телефонски разговор у којем је Будимир директно контактирао Кулосмана.

У првим коментарима случаја Будимир, представници већине политичких странака у БиХ су дали подршку борби против корупције, али су се појавиле и политичке конотације с обзиром да је Будимир кључни човек за доношење одлука о евентуалној смени Владе Федерације БиХ, на чему већ месецима безуспешно инсистира неколико странака.

Уколико Будимир буде судски процесуиран у парламенту БиХ може се покренути поступак његове смене.

У прошлој години је, на пример, Председништво БиХ је од 22 захтева донело свега једну одлуку о помиловању осуђеника. Председник РС-а је од 90 захтева такође донео једну одлуку. С друге стране, Будимир је само прошле године помиловао 64 особе.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво