Читај ми!

Хрватска откупљује "сумњиво" млеко

Министарство пољопривреде Хрватске најавило да ће од понедељка, од сточара откупљивати млеко које млечна индустрија не жели због повишеног нивоа афлатоксина. Сељаци ће моћи и да замене заражену сточну храну за исправну из робних резерви.

Млеко које млечна индустрија не жели од сточара ће по истој цени откупљивати Министарство пољопривреде Хрватске од понедељка, најављено је у том министарству.

То млеко ће се, преноси ХРТ, користити за биопостројења, за производњу енергије. Сељаци ће заражену сточну храну моћи да по повољним условима замене за исправну, из робних резерви.

Компаније "Дукат" и "Мегле" објавили су у петак да због повећане концентрације афлатоксина у млеку привремено обустављају откуп свежег сировог млека са 180 фарми у источној Хрватској и то на основу своје контроле нивоа афлатоксина.

Најавили су да ће откуп наставити чим фарме буду могле да испоручују здравствено исправно млеко.

Фармерима су, како је саопштио "Дукат", осигурали доступност "микофиксатора" препарата који би требало да у сточној храни смањи ниво афлатоксина испод допуштеног нивоа.

И из вараждинске Виндије такође су саопштили да, по налогу ветеранске инспекције, обустављају откуп млека с пет ризичних фарми.

Због тога су пољопривредници у суботу протестовали у Бродско-посавској жупанији и запретили масовним демонстрацијама од 4. марта, ако се не заустави "уништавање домаће производње".

Обустављање откупа је осудило и Министарство пољопривреде Хрватске, а министар Тихомир Јаковина истакао је да га млекарска индустрија није ни обавестила о одлукама и резулатима својих анализа.

Министар је рекао за ХРТ да Хрватска има најсигурније и најквалитетније млеко у региону, а подаци о штети због афере с афлатоксином у млеку ће бити познати почетком идуће седмице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се