Читај ми!

Неофит нови бугарски патријарх

После другог круга гласања Бугарска православна црква добила патријарха, митрополита Неофита. Он је добио више гласова Синода од митрополита Гаврила.

Нови поглавар Православне цркве Бугарске је досадашњи митрополит русенски, Неофит, који је изабран тек у другом кругу гласања.

Пебројавање гласања је преносила државна телевизија, а гласачки листићи су и показани пред камерама.

Митрополит Јосиф је окупљеним верницима поручио да је, "први пут после 600 година, слободно изабран бугарски првојерарх".

Неофит Димитров (Симеон Николов Димитров), рођен 15. октобра 1945. у Софији, школовао се у Софији и Москви. Монах је од 1975. и предавао је на богословском факултету. Епископ је од 1985. а од 2002. је био митрополит у Русеу, граду крај Дунава.

Бугарска национална телевизија БНТ је подсетила да је утврђено да је Неофит, у доба социјализма, био сарадник Државне безбедности.

Познаваоци додају да је Неофит то био пре но што је постао владика, и да је то и сам потврдио пре више месеци.

У првом кругу гласања, такође данас, Изборни сабор Бугарске православне цркве није успео да изабере патријарха.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се