Читај ми!

Прети опасност од пуцања бране код Охрида

Становници неколико кућа у више села у околини Слатинског језера, на око 35 километара од Охрида, евакуисани због опасности од попуштања бране на том језеру. Контролисано испуштање воде да се спречи пуцање бране.

На Слатинском језеру данас је отворен један од акумулацијских вентила како би вода контролисано отицала из језера да би се спречило евентуално пуцање бране и ширење поплава на околна села.

Циљ отварања овог вентила је да се смањи притисак и ниво воде која је јуче почела да цури кроз пукотину на брану, док ће други вентил на дубини од 8 метара, тим гњураца вероватно отворити због неисправности.

Технички услови су доста сложени, само контролисано испуштање воде ће потрајати неких 20 дана, а брана мора остати под појачаним надзором, изјавио је Митко Темелкоски из Центра за управљање кризом.

Из Дирекције за заштиту и спашавање саопштено је раније данас да су становници из села Слатински евакуисани, а у опасности су још два села и сва плодна земљу у околини Слатина.

У међувремену концесионар вештачког језера које је изграђено далеке 1963. године, тражи начин да спаси рибу и да је улови, јер постоји опасност да заврши на њивама.

Ова брана до сада се више пута суочавала са напуклинама, задњи пут 2011 године, али у надлежним институцијама кажу да никада није било така озбиљно као сада.

Према информацијама македонског Центра за управљање кризом, у суботу око 17 часова појавила се пукотина на брани из које је почела да цури вода, због чега су становници неколико кућа у најнепосредној близини насипа евакуисани.

Земљани насип је висок око 22 метра, а дугачак 50 метара, а језеро је дубоко 9 метара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се