Читај ми!

Професор са лажном дипломом

Шабан Нурић насамарио неколико приватних факултета, пошто је са лажном дипломом угледног америчког универзитета предавао уставно право. Јавност сазнала за случај када су се студенти пожалили на лоше предавање. "Шта је вама људи, побогу, брате?", рекао Нурић.

Шабан Нурић из Грачанице преварио је десетине приватних универзитета у БиХ, Хрватској и Србији на којима предаје, иако је диплома универзитета Мичиген Стејт коју је имао - лажна, пишу бањалучке Независне новине.

Преварио је и Министарство просвете и културе Републике Српске, које му је признало диплому доктора уставног права. Нурић је предавао на приватном Правном факултету у Кисељаку, Академији за пословну економију у Чачку, Интернационалном универзитету у Брчком.

Случај је откривен након што су Независне новине добиле мејл незадовољних студената из Смедеревске Паланке. Они су се жалили се на лош квалитет наставе и неусклађеност градива с болоњским процесом.

Независним је на Универзитету у Мичигену потврђено да "се са стоодстотном сигурношћу ради о фалсификату" и да Нурић није стекао никакво знање ни на једном универзитету у тој држави.

Нурић је новинарима Независних у телефонском разговору рекао да се ради о неспоразуму.

"Шта је вама људи, побогу, брате? Не знам откуд то, шта је то? Нисте ви ништа могли добити с Универзитета без моје сагласности. Није то то. Ово што сам ја је Law School. Ви сте нешто лево, видим ја да ми је то скроз непознато. То што сте споменули је нешто друго, а ово моје је School of Law. Не знам шта је, ко то чачка и зашто? Али нема везе, само ви радите свој посао", рекао је Нурић.

О фалсификату дипломе обавештене су надлежна агенцију за високо школство у САД и америчка федерална полиција Еф-Би-Ај.

Комисија Министарства просвете и културе Републике Српске за признавање диплома је је Нурићу диплому признала 17. фебруара 2009. године, пише бањалучки лист.

Професор Миле Дмичић, који је био на челу Комисије, каже да његова комисија није оспособљена да се бави испитивањем валидности дипломе, већ да на основу докумената које добије од секретара Комисије утврди да ли постоји универзитет који је наведен и да ли су поднесени документи довољни да се изда рјешење.

Сазнајемо да је Нурић био ментор и неким познатим људима из јавног живота у Србији, али да наводно нико није знао да се ради о лажном професору.

Министарство је покренуло поступак провере дипломе чим је од Независних добило информацију, тврди секретар Комисије Јелена Старчевић.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво