Читај ми!

"Грчки Асанж" ослобођен оптужби

Новинар из Грчке који је открио списак богаташа који су утајили порез у тој земљи ослобођен оптужби. Хапшење новинара и експресни почетак суђења изазвали су забринутост међународне јавности, али и незадовољство Грка љутих због привилегија које ужива елита.

Суд у Атини ослободио је оптужби грчког новинара и уредника Костаса Ваксеваниса, познатијег као "грчки Асанж". "Суд је пресудио да сте ви невини", рекла је судија Малија Волика.

Ваксеванис је био оптужен за повреду приватности, пошто је у свом магазину Хот Док објавио имена више од 2.000 Грка који наводно имају рачуне у швајцарској банци ради утаје пореза.

Хапшење новинара у суботу и експресни почетак суђења изазвали су забринутост међународне јавности, али и незадовољство Грка љутих због привилегија које ужива елита, наводи Ројтерс.

Ваксеванис је данас у својој одбрани оптужио политичаре да скривају истину и штите недодирљиву богату елиту, додајући да је суђење политички мотивисано и осветничко.

У земљи на ивици банкрота, суђење једном од малобројних истраживачких новинара узбуркало је јавност.

Четрдесетшестогодишњи Костас Ваксеванис, прошлог викенда је приведен, а потом му је експресно организовано суђење јер је у свом магазину Хот Док објавио имена политичара, привредника, бродовласника и супруга грчких богаташа, а сумњиче се да су ради утаје пореза користили банковне рачуне у Швајцарској где су депоновали десетине милијарди евра.

Део списка је 2010. године Влади Грчке предала тадашња француска министарка финансија, сада директорка ММФ-а Кристин Лагард.

"Када новинар исправно ради свој посао он не размишља о ризицима. Урадио сам оно што сам морао, а то је да објавим који су људи на Лагард листи. Било је много лажних спискова у протекле две године, људи су уцењивани и томе је морало да се стане на крај. Политичари Венизелос и Папаконстантину сносе политичку одговорност јер су крили списак", каже уредник Хот Дока.

Ваксеванисови адвокати пре суђења су навели да га је тужилаштво оптужило, а да нико од људи са листе није поднео против њега тужбу због повреде приватности, што је, кажу, редак случај у Грчкој.

Подршку у борби за истину пружала су му водећа домаћа и међународна удружења новинара.

"Запањени смо оним што се догађа у Грчкој. То је разлог зашто сам дошао у Атину да сведочим како би се прекинула ова апсурдна фарса. Међународна федерација новинара тражи да се одбаце оптужбе против нашег колеге", навоео је председник Међународне федерације новинара Џим Бумела.

Председник синдиката новинара Атине Димитрис Тримис рекао је да истраживачко новинарство не може бити ућуткано док год постоје Устав и грађанске слободе и у том смислу колега Ваксеванис је обавио своју дужност.

Списак је предмет полемике у Грчкој, пошто је Влада саопштила да је оригинал нестао и да зато не може да спроведе истрагу о илегалном изношењу новца из земље.

Министар финансија Грчке каже да је од Француске затражио копију, а после објављивања листе у медијима расте притисак јавности на власти да се обрачунају са утајивачима пореза.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво