Читај ми!

Хилари Клинтон у Тирани

Државна секретарка САД Хилари Клинтон апеловала је на политичке ривале у Албанији да окончају дугорочне спорове због којих земља заостаје на европском путу, истичући да је неопходно да се ојача владавина права и сузбије корупција.

Америчка државна секретарка је, на крају балаканске турнеје, посетила Тирану како би охрабрила албанске политичаре да превазиђу кризу која кочи напредовање земље ка ЕУ.

Клинтонова се обратила парламенту, а потом се састала са председником Бујаром Нишанијем.

Хилари Клинтон је у позвала албанску власт и опозицију да превазиђу политичку кризу која кочи напредовање земље ка ЕУ.

"Албански званичници ће морати да изграде културу сарадње и превазиђу политичке несугласице", рекла је Клинтонова у албанском парламенту.

Државна секретарка САД је рекла да ће албански политичари, ако успеју да "интересе земље ставе испред сопствених интереса, моћи да изграде трајну демократију".

"Али, мораћете одмах да делате", поручила је Клинтонова.

Kлинтонова је рекла да ће наредни месеци бити од пресудног значаја за захтев земље да добије статус кандидата за чланство у ЕУ и да се "треба постарати да предстојећи избори буду праведни и слободни".

"У потпуности подржавамо европски пут Албаније, јер верујемо да ће чланство у ЕУ ојачати ту земљу, али и учинити европски континент стабилнијим, мирнијим и безбеднијим", поручила је Клинтонова у говору поводом 100 година независности Албаније, јавиља агенција Франс прес.

Од парламентарних избора 2009. Албанија је у политичком ћорсокаку због неповерења које влада између владајуће деснице и опозиционих социјалиста.

Хилари Клинтон охрабрила је Албанију да настави са реформама, посебно кад је реч о организовању слободних и поштених избора, независности правосуђа, јачања институција државе и борби против корупције.

Америчка званичница је, међутим, поздравила напредак који је Албанија остварила од пада комунизма 1991. године и пружила подршку Вашингтона у предстојећим напорима земље.

"Прешли сте дуг пут, немојте сада да станете", рекла је Клинтонова. Поводом обележавања 100 година независности Албаније, Клинтонова је рекла да су "САД на њеној страни у првих 100 година независности".

"Бићемо на вашој страни и у наредних 100 година и у вековима који долазе", поручила је она.

Од парламентарних избора 2009. године, Албанија је у политичком ћорсокаку због неповерења између владајуће деснице и опозиционих социјалиста.

Албанија је од 2009. године чланица НАТО, али је њен пут ка ЕУ практично блокиран због неусвајања реформи које тражи Брисел. Албанија је 2009. године поднела захтев за добијање статуса кандидата за чланство у ЕУ, али је Брисел у два наврата одбио да јој га одобри. Почетком октобра, Европска комисија је предложила Европском савету да Албанији додели статус кандидата.

Клинтонова је пре Тиране, боравила у Сарајеву, Београду, Приштини и Загребу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво