Читај ми!

Јосиповић осудио Керумове изјаве

Хрватски председник Иво Јосиповић упозорио на све чешће случајеве говора мржње и дискриминације по националној основи, међу којима је навео и изјаве градоначелника Сплита Жељка Керума о Србима.

Председник Хрватске Иво Јосиповић осудио је недавну изјаву градоначелника Сплита Жељка Керума, који је рекао да Срби треба да знају где им је место.

Јосиповић је упозорио да се у последње време Хрватска све чешће суочава с говором мржње, па је тим поводом осудио сваки говор и активност према појединцима или групама које се нападају или дискриминишу на основу њихове мањинске припадности према било којој основи.

"Говор мржње и/или дискриминација по националној основи посебно су дошли до изражаја приликом покушаја спречавања грађана ромске националности да се настане у Шкабрњи, наступу градоначелника Сплита Жељка Керума на Хрватској телевизији у односу на припаднике српског народа, као и покушају да се у Горњем Храшћану спречи долазак деце ромске националне мањине", наводи се у саопштењу председника Хрватске.

Упозорава се да су посебно неприхватљиви позиви на сегрегацију и говор мржње који су се недавно чули у Горњем Храшћану, јер су били упућени деци предшколске доби која су посебно рањива.

"Председник Хрватске очекује од свих државних тела да у оквиру Устава и закона осигурају једнакост свих грађана и спрече говор мржње и сваку дискриминацију и сегрегацију", истиче се у саопштењу.

Сплитски градоначелник и посланик у Сабору Хрватске недавно је изјавио да су његови пословни проблеми почели после изјаве да не би желео Србина за зета и да Срби треба да знају где им је место.

У емисији Недељом у два на Хрватској радио-телевизији Керум је рекао да Срби имају "страшни утицај" на финансије и медије у Хрватској.

Његов иступ осудили су многи политичари у Хрватској.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се