Читај ми!

Дан независности Македоније

Македонија обележава 21. годишњицу стицања независности. Централна прослава биће велики концерт у арени "Филип Други".

У Македонији се пригодним свечаностима обележава 21. годишњица стицања независности те бивше југословенске републике. 

Поводом тог празника, у Скопљу је откривен споменик палим борцима, а постављен је камен темељац за изградњу деонице пута Демир Капија - Смоквица, у оквиру коридора 10, све у присуству премијера Николе Груевског.

Македонски премијер је рекао да је изградња нове деонице пута, за коју је влада обезбедила 257 милиона евра, "једна од највећих, ако не и највећа инфраструктурна инвестиција у протеклих 20 година", пренела је МИА.

Централна прослава биће велики концерт у арени "Филип Други" на коме наступају певачи из Македоније и других балканских држава, међу којима Калиопи, Јосипа Лисац, Жељко Бебек и Тереза Кесовија.

Пре тога у македонској Опери биће одржана свечана академија, на оба оба скупа, како је најављено, присуствоваће и премијер Груевски.

Македонија је прогласила независност и изашла из СФРЈ 8. септембра 1991. године, када се 95 одсто грађана на референдуму изјаснило за независност.

Референдуму је претходила декларација о независности који је усвојила прва вишестраначка Скупштина Републике Македоније 25. јануара 1991.

После затварања биралишта, грађани су се спонтано окупили на тргу "Македонија" у центру Скопља, где је организована манифестација под називом Глас Македоније.

Воља народа за независну државу је потврђена изјавом о прихватању референдумских резултата 18. септембра 1991. у Скупштини Републике Македоније.

Македонску државност прва је признала Бугарска, затим су следиле Турска, Словенија, Хрватска, Русија, Босна и Херцеговина.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво