Читај ми!

Скопље, јуриш бронзане коњице

Од света живота, кроз симболички пролаз стиже се до вечности и света богова, и све то у центру Скопља где је свечано отварање новог споменичког комплекса заказано за 8. септембар, Дан независности Македоније.

Масивни комплекс од мермера и бронзе у парку преко пута здања македонског парламента већ неко време привлачи погледе радозналих, иако је званична церемонија отварања заказана за 8. септембар, Дан независности Македоније, пише портал Балкан инсајт.

Комплекс се састоји из три сегмента. Први представља свет живота, други формира симболички пролаз, док трећи симболизује вечност и свет богова.

Први сегмент замишљен је као агора – централно место окупљања којим доминира фонтана и бронзана статуа Прометеја, митолошког хероја који је људима донео ватру и који, због тога, трпи казну богова. Према замисли аутора, Прометеј представља симбол херојске жртве.

Други део композиције је симболична капија вечности. Четири бронзана коња на њеном врху поздрављају хероје. Латинске речи које означавају бесмртност, слободу и правду исписане су на улазу.

Трећи сегмент сачињава колонада мермерних стубова око централног пиједестала високог више од 20 метара. На врху постоља стоји крилата богиња која симболизује победу, док се у предњем делу налази место за вечни пламен.

Комплекс је последњи додатак пројекту реконструкције македонске престонице "Скопље 2014". Пројекат финансира македонска влада, а власти до сада нису откриле цену пројекта.

Док влада десног центра премијера Николе Груевског одлучно брани скупу реконструкцију престонице претежно инспирисану античким стиловима, опозиционе странке критикују висока издвајања за трошкове пројекта у време економске кризе.

Број коментара 76

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво