Читај ми!

Орбан дислајковао ММФ

Премијер Мађарске Виктор Орбан прекинуо је пријатељство са Међународним монетарним фондом преко "Фејсбука". По овој цени и на овај начин - не, поручио је Орбан коментаришући услове за одобравање кредита.

Мађарски премијер Виктор Орбан одбацио је услове које су Европска унија и Међународни монетарни фонд поставили да би Будимпешта добила затражену кредитну линију у вредности од 15 милијарди евра.

"По овој цени и на овај начин – не", написао је Орбан на свом налогу на друштвеној мрежи Фејсбук, пренела је агенција АФП.

У краткој видео-поруци на својој званичној Фејсбук страници, Орбан је рекао да Мађарска не може да прихвати наводне услове ММФ-а какве су смањење пензија и укидање спорне банкарске таксе у замену за зајам од око 15 милијарди евра.

Орбан је рекао да ће његова влада радити на "алтернативном предлогу преговора", али је додао да ће договор под оваквим ММФ-овим условима бити неприхватљив.

"По овој цени, не лајкујем", рекао је премијер Мађарске.

Орбан је помоћ од ЕУ и ММФ-а први пут затражио прошле године, након што је вредност мађарске форинте значајно пала, трошкови задуживања те земље нагло порасли, а привреда почела да слаби.

Инвеститоре су, међутим, преплашиле неуобичајене економске мере које је увела влада премијера Орбана, као што је присилна национализација пензионих фондова. Бонитетне агенције су тада снизиле кредитни рејтинг Мађарске на статус "смећа".

Преговори о помоћи обустављени су у децембру 2011. године због забринутости кредитора у вези са новим законима, пре свега закона о централној банци за који су критичари, укључујући Европску централну банку, тврдили да угрожава независност те мађарске институције.

Званична Будимпешта је касније ублажила поменути закон и у јулу допустила посету делегације ЕУ и ММФ-а, коју је Орбан тада окарактерисао као "охрабрујућу", а преговори су тог месеца поново покренути.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво