Читај ми!

Бабов план за обнову "Агрокомерца"

Накадашњи шеф "Агрокомерца" Фикрет Абдић представио у Загребу предлог за преузимање и обнову те компаније. Абдић оптужио власт у БиХ за национализацију фирме и додао да за то морају одговарати.

Фикрет Абдић, некадашњи шеф "Агрокомерца" из Велике Кладуше у Босни и Херцеговини, представио је у Загребу предлог за преузимање и обнову "Агрокомерца", такозвани Анекс три, који говори о улагањима те компаније у привреду Хрватске, обавезама и правима која проистичу из тих улагања.

У Анексу се конкретно говори о имовини која је пре рата у Ријеци грађена средствима "Агрокомерца" - силосу за житарице и дистрибутивног центра на локацији Кукуљаново.

Абдић, сада председник Управног одбора Удружења за заштиту незапослених акционара "Агрокомерца", прозвао је Председништво БиХ јер су те објекте уврстили у листу имовине БиХ у Хрватској.

Абдић је истакао да би власти БиХ требало да признају да су објекти, као што су они у Ријеци, грађени удруживањем рада и средстава запослених и коопераната "Агрокомерца", што је и једини начин како да се утврди њихова вредност.

То би било и најбоље решења за обе земље, град Ријеку и тамошњу луку, као и за некадашње запослене у "Агрокомерцу", сматра Абдић.

Фикрет Абдић је прозвао власти Федерације БиХ за национализацију "Агрокомерца", истичући да би оне требало да дају подршку акционарима из редова запослених те компаније и упозорио да се убрзано руше и уништавају погони и фарме које су били у саставу фирме.

"Влада Федерације БиХ, која игнорише питање 'Агрокомерца' и људе који стоје иза тог привредног колектива, нема будућност", рекао је Абдић на конференцији за новинаре у Загребу.

Абдић је поручио да је интерес федералне владе да се што пре коригује, јер је немогуће оправдати шта се десило Агрокомерцу. "Влада Федерације БиХ је национализовала 'Агрокомерц' и за то мора одговарати", рекао је Абдић, истичући да се не може игнорисати потенцијал и снага овог колектива.

Абдић је признао да нико из федералних и иниституција БиХ није одговорио на писмо у коме је послао предлог опоравка "Агрокомерца".

Фикрет Абдић, који је од 1970-тих трансформисао "Агрокомерц" од живинарске фарме у велики прехрамбени комбинат у ондашњој Југославији и био творац "економског чуда" у Великој Кладуши и Цазинској регији, био је и главни актер банкарског скандала у другој половини 1980-тих година којим је његово "економско чедо" уништено.

Некадашњи члан Председништва БиХ Фикрет Абдић пуштен је почетком марта на условну слободу из затвора у Пули након што је одслужио две трећине казне - десет година и девет месеци - због ратног злочина на подручју западне Босне.

Осуђен је због ратног злочина у Цазинској крајини током рата између његових присталица, односно војника лојалних Аутономној покрајини Западна Босна и припадника Петог корпуса Армије БиХ.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво