Читај ми!

Лоше стање спомен-обележја у Глини

Неколико невладиних организација и представници Срба у Хрватској подсетили су на годишњицу усташког масакра 1941. године и указали на лоше стање спомен-обележја страдалима.

Представници Срба у Хрватској и неколико невладиних организација подсетило је на годишњицу масакра великог броја Срба, које су усташе крајем јула и почетком августа 1941. побили у глинској цркви.

Поводом 71. годишњице усташких злочина у Глини и околини, потписници саопштења желе да подсете јавност на стање у коме се данас налазе тамошња спомен-обележја и на неадекватан третман тих симбола страдања и патње Глињана свих националности, али далеко највећим делом српске.

Масовна убиства грађана Глине, мушкараца старијих од 15 година, догодила су се током 1941. године на више места у мају 1941., јулу и августу 1941. године, подсећа се у саопштењу које су потписали Документа - центар за суочавање с прошлошћу, Грађански одбор за људска права, Хрватски П.Е.Н. Центар, Српско народно вијеће и Вијеће српске националне мањине града Глине.

У саопштењу се даље наводи да је жртва културног геноцида била и сама глинска црква, која је срушена након злочина у августа 1941. године.

Место злочина први је пут меморијално обележено 1969. године изградњом Спомен-дома, а уређивање меморијалног простора трајало је до 1995. године, што је на крају укључивало и 1.564 имена страдалих на каменим плочама.

У августу 1995, након операције Олуја, споменик је демолиран, плоче су уклоњене, а Спомен-дом преименован у Хрватски дом.

"Дубоко смо уверени да се то није смело догодити и да је обавеза свих људи у Глини да се изјасне за враћање изворног имена меморијалном објекту и враћање спомен-плоча на њихова изворна места у сарадњи са локалним и централним властима", наводи се у саопштењу.

Подсећа се и да је много тога у вези с трагичним и трауматичним збивањима у Глини и широј околини 1941. године до данас недовољно истражено.

Зато је недавно, од 28. до 30. јуна на иницијативу одсека за историју Филозофског факултета у Загребу, а у сарадњи с Хрватским државним архивом, Документом и Српским народним вијећем, одржан међународни научни скуп "Шта се уистину догодило у глинској православној цркви између 29. на 30. јул и 4. на 5. августа 1941. године", при чему је најављени објављивање зборника радова за 2013. годину.

Најважнији следећи корак треба би да се деси у Глини, где објекту на месту цркве Пресвете Богородице треба вратити његово изворно име - Спомен-дом, а плоче с именима жртава треба вратити на њихова места, истичу потписници саопштења.

У недељу, 29. јула, у садашњој цркви и код спомен костурница на глинском православном гробљу служен је парастос за жртве масакра у глинској цркви.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво