Читај ми!

Избори у Црној Гори 14. октобра

Парламентарни избору у Црној Гори расписани за 14. октобар. ДПС и СДП излазе заједно на изборе, Мило Ђукановић не искључује могућност повратка. СНП неће бојкотовати изборе. Спремни смо за разговор с представницима Демократског фронта о свему што води рушењу актуелне власти, каже лидер СНП-а Срђан Милић.

Парламентарни избори у Црној Гори биће одржани 14. октобра, одлучио је данас председник те државе Филип Вујановић.

Ти избори биће девети од увођења вишепартијског система у Црној Гори, односно трећи након стицања независности 2006. године. Вујановић је за 14. октобар расписао и локалне изборе у Никшићу, Будви и Котору.

Чланице црногорске владајуће коалиције Демократска партија социјалиста и Социјалдемократска партија поново ће заједно наступити на парламентраним изборима.

ДПС и СДП наступају у коалицији на изборима у Црној Гори још од 1998. године, а према досадашњим коалиционим споразумима, ДПС-у је припадало 80 одсто функција у извршној власти, док је СДП имао петину тог колача.

Иако је у протеклом периоду између ДПС-а и СДП-а било варница, па и мимоилажења, чланице црногорске владајуће коалиције ипак су показивале политички капацитет да затворе унутрашње сукобе уочи избора.

Лидер ДПС-а Мило Ђукановић није искључио могућност повратка на неку државну функцију, иако, како је навео, у овом тренутку не размишља о томе.

Упитан да ли планира да се кандидује за премијера или председника Црне Горе, Ђукановић је рекао да тренутно нема таквих амбиција, али да у потпуности не искључује ту могућност. "То је политика, у њој се никад до краја не зна шта ће се десити", рекао је Ђукановић новинарима.

Мило Ђукановић је навео да нема ниједног разлога за истовремено одржавање председничких и парламентарних избора, како је то захтевала црногорска опозиција.

"Не видим ниједан разлог за скраћење мандата председнику државе Филипу Вујановићу. Сматрам да он свој посао обавља у складу са Уставом и у корист државних интереса Црне Горе, због чега треба до краја да испуни свој председнички мандат", поручио је Ђукановић.

СНП спреман за разговоре

Кад је реч о опозицији, и даље је отворено питање евентуалног заједничког наступа на изборима. Нова српска демократија Андрије Мандића и Покрет за промене Небојше Медојевића недавно су основале Демократски фронт, који предводи бивши дипломата Миодраг Лекић.

Међутим, још није познато да ли ће најјача опозициона странка, Социјалистичка народна партија, бити део тог блока. Лидер СНП-а Срђан Милић оценио је да у овом тренутку нема услова за фер изборе у Црној Гори, али да их та странка неће бојкотовати уколико то не ураде и остале опозиционе странке.

Лидер СНП-а каже да је на бирачким списковима 32.000 људи више него пунолетних грађана на попису. "Ипак, уколико друге опозиционе странке не буду бојкотовале изборе, онда неће ни СНП", рекао је Милић.

Срђан Милић је истакао да је владајућа коалиција једини политички противник СНП-а, додајући да је најјача црногорска опозициона странка отворена за разговор с представницима Демократског фронта о свему што води рушењу актуелне власти у Црној Гори.

"Уколико неко жели поштену и фер сарадњу са СНП-ом, то може, а уколико жели да нас руши, онда ће у нама имати највећег противника", поручио је Милић.

Срђан Милић каже да челници Демократског фронта условљавају ту партију "као да се до сада није борила против актуелне власти". "Ми смо у том фронту одавно. Фронт је начин живота, однос према ономе што је свакодневица, да ли си за власт или ниси", поручио је Милић и додао да СНП нити једном није подржао актуелну власт, пишу Вијести.

"Спреман сам да разговарам, да заборавим све што је проговорено, сву кампању која је свих ових година вођена против Срђана Милића, кад год хоће", рекао је лидер СНП-а.

На питање да ли својим поступцима збуњују бираче, Милић је рекао: "Не постоји збуњивање људи, већ постоје кампање где вас неко зове да будете, а рад би био да вас не види у тој причи, да би вас сутра оптужио да сте ви разбили опозиционо јединство."

СНП ће приступање фронту разматрати на седници Главног одбора у недељу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво