Читај ми!

"Марш мира" кренуо ка Сребреници

У знак сећања на жртве из Подриња које су убијене у јулу 1995. године, учесници "Марша мира" кренули ка Сребреници. Више хиљада људи кренуло из села Незук, одакле ће пешачити три дана према Сребреници.

Учесници "Марша мира" кренули су јутрос према Сребреници, у знак сећања на жртве из Подриња које су убијене у том граду у јулу 1995. године.

Више хиљада људи кренуло је из села Незук одакле ће шумама и неприступачним тереном пешачити према Сребреници, маршрутом којом су 16. јула 1995. године у Незук стигли први преживели Сребреничани који су бежали пред Војском и полицијом Републике Српске.

Учесници марша пристигли су из разних крајева БиХ и дијаспоре, а процењује се да их има око седам хиљада.

Синоћ су смештај учесницима марша, осим локалног становништва, обезбедили и припадници Оружаних снага БиХ који су подигли шаторско насеље у Незуку. У том селу је одржан и округли сто на коме су говорили многи актери пробоја из јула 1995. године.

Марш ће трајати три дана, до 11. јула, када учесници марша планирају да дођу до Сребренице где ће присуствовати сахрани 520 идентификованих жртава.

Организациони одбор за обележавање 17. годишњице геноцида у Сребреници саопштио је да су обављене све припреме за комеморативни скуп који ће бити одржан 11. јула у Меморијалном центру у Поточарима.

Тог дана ће бити сахрањено 520 идентификованих жртава, међу којима је шест малолетних особа и три жене.

До сада је у Меморијалном центру у Поточарима идентификовано из масовних гробница и сахрањено 5.137 особа.

У Сребреници су у јулу 1995. године, јединице Војске Републике Српске предвођене генералом Ратком Младићем, убиле, како се наводи у пресудама Хашког трибунала, око осам хиљада Бошњака. Злочине у Сребреници Међународни суд правде у Хагу 2007. године је званично прогласио геноцидом.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара