Читај ми!

Битка за центар Северодоњецка, Зеленски: Потребно нам је више оружја дугог домета

Сто једанаести дан рата у Украјини. Жестоке борбе у Северодоњецку. Руске снаге потиснуле украјинску војску из центра, порушени сви мостови који виде ка граду. Кијев апелује на Запад да пошаље тешко наоружање. Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг каже да је Шведска предузела важне кораке како би испунила захтеве Турске за одобрење чланства Стокхолма у Алијанси.

У украјинском ракетном нападу на пијацу у Доњецку погинуле су најмање три особе, укључујући једно дете, а 18 људи је повређено, саопштио је штаб територијалне одбране проруских снага. Начелник Луганске области тврди да су у Северодоњецку руске јединице разнеле све мостове који воде ка граду.

Са друге стране, каже да ипак постоји "неки приступ" граду. Како тврди, подручје око фабрике, где се склонило око 500 цивила, и даље контролишу украјинске снаге.

Ове недеље најављује се и важна посета лидера Француске, Немачке и Италије Кијеву. Ниједан од њих није био у Украјини од почетка рата, а западни медији наводе да би Емануел Макрон, Олаф Шолц и Марио Драги са Володимиром Зеленским требало да разговарају о обнови земље и могућем добијању статуса кандидата за чланство у Европској унији.

Јелисејска палата још није потврдила долазак Макрона у Кијев, уз напомену да се разматра више опција. Обилазећи међународни сајам војне опреме у Паризу, Макрон је оценио да сарадња у области одбрамбене индустрије у Европској унији мора да буде појачана.

Упркос увођењу шест пакета санкција, Москва наглашава да је у првих 100 дана рата у Украјини од извоза нафте и гаса зарадила 93 милијарде евра, а већина фосилних горива послата је у Европску унију.

Шеф европске дипломатије Жосеп Борељ, у интервјуу за француски Журнал ди диманш, каже да ће Европа морати да коегзистира с Русијом након завршетка сукоба и да се зато морају уложити сви напори да се одржи дијалог с Москвом.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво