Читај ми!

На италијанској црној листи за замрзавање имовине око 700 руских држављана

Европол је почео велику операцију названу "Оскар", на чијој је мети имовина руских појединаца и компанија којима су уведене санкције због рата у Украјини. У Италији су и пре тога "замрзнуте" и блокиране виле, јахте и апартмани руских држављана, вредни неколико стотина милиона евра, углавном у Тоскани, Лигурији и на Сардинији.

Италијански медији наводе да се на црној листи за замрзавање имовине налази око 700 руских држављана.

Једна од последњих операција финансијске полиције обављена је у луци у Трсту, на јахти дугој 143 метра, са осам спратова и три јарбола, која се сматра највећом на свету.

Вредност јахте је 530 милиона евра а припада милијардеру Андреју Мељниченку чије је богатство процењено, по магазину Форбс, на 19,8 милијарди евра.

У Марини ди Карара налази се јахта, дугачка 140 метара и вредна 700 милиона долара, за коју се верује да припада председнику Русије Владимиру Путину.

На листи руских тајкуна чија се имовина замрзава не налази се Едвард Кудаинатов за кога италијанска тајна служба сматра да би заправо могао бити стварни власник ове јахте, иако Њујорк тајмс пише да је истрага око јахте "Шехерезада" и даље у току јер је капетан Гај Бенет Пирс изјавио да, по врло строгом уговору, никаква информација о власнику не сме да процури у јавност.

Наутичка компанија која брине о јахти изјавила је да по њиховим информацијама јахта није Путинова.

Финансијска полиција и даље истражује да ли је заиста реч о јахти председника Путина.

У Италији, као и у многим другим европским земљама, цензурише се све што је повезано са Русијом и сва добра руских држављана тренутно су замрзнута.

Последња спроведена акција италијанске финансијске полиције обављена је на имовини Дмитрија Мазепина и његовог сина Никите Дмитриjевича, возача Формуле 1, вредној 105.000.000 евра. 

Иако се званично блокирају само добра олигарха који су блиски председнику Путину, онако како је то предвиђено мерама ЕУ, многи руски држављани пријављују да су им замрзнути рачуни у банкама а и многе руске фирме у којима су запослени Италијани имају потешкоћа у раду и исплати радника.

С обзиром на то да је имовина замрзнута а не заплењена, одржавање које за луксузне виле кошта и до 350.000 евра годишње, пада на терет италијанске државе јер покретна и непокретна имовина није блокирана по налогу правосуђа већ Министарства за економију на основу политичке одлуке.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво