Читај ми!

Штајнмајер непожељан у Кијеву, "каје се због грешака" у политици према Русији

Немaчки председник Франк-Валтер Штајнмајер истакао је да је његов пољски колега предложио да отпутују у Украјину заједно са другим ЕУ лидерима, како би показали солидарност с том земљом, али то "очигледно нису желели у Кијеву".

Штајнмајер је током посете Пољској рекао да му је пољски колега Анджеј Дуда предложио да отпутују у главни град Украјине с председницима Литваније, Летоније и Естоније како би послали "снажан сигнал заједничке европске солидарности са Украјином."

Коментар немачког председника уследили су након што је немачки лист Билд цитирао неидентификованог украјинског дипломату, који је рекао да Штајнмајер тренутно није добродошао у Кијеву, зато што је у прошлости имао блиске односе са Русијом, преноси АП.

Америчка агенција наводи да је Штајнмајер прошле недеље признао грешке у политици према Русији на месту министра спољних послова, што је био у два наврата за време канцеларке Ангеле Меркел, последњи пут од 2013. до 2017. године, када је Берлин водио дијалог са руским председником Владимиром Путином и гајио блиске енергетске везе са Русијом.

Према писању Билда, без обзира на то покајање председника Немачке, због поменутиих односа са Русијом, председник Украјине Володимир Зеленски не жели да се састане са Штајнмајером.

Поред осталог, истакнуто је да се немачки политичар, док је био министар спољних послова, добро слагао са Сегерјом Лавровим, а уједно, подржавао и гасовод "Северни ток 2", што је све разлог за Зеленског да му одбије гостопримство.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво