Читај ми!

Чиме (ни)су били наоружани руски авиони над Шведском

Четири руска авиона која су 2. марта нарушила ваздушни простор Шведске су, према сазнањима шведског канала ТВ4, била опремљена нуклеарним оружјем. Из Шведског ратног ваздухопловства навели су да не желе да коментаришу наоружање других земаља, док су поједини стручњаци за шведске медије оценили да су летелице из Русије биле ненаоружане.

Шведска је 2. марта саопштила да су четири руска авиона нарушила ваздушни простор те земље, летевши изнад острва Готланд. Према сазнањима шведске телевизије ТВ4, два јуришна авиона "сухој 24", била су опремљена нуклеарним наоружањем.

Из Шведског ратног ваздухопловства су одбили да коментаришу те наводе, а поручују да све указује на то да је у питању свесна и намерна акција.

"Оцењујемо да је то била свесна акција, што је веома озбиљно, поготово када је у питању земља која је у рату", рекао је шеф шведског ваздухопловства Карл-Јохан Едстром за ТВ4.

Истакао је да су анализирали инцидент и да се не може искључити да су имали погрешну навигацију, али да све указује да је реч о намерном чину.

Руски авиони су се налазили у шведском ваздушном простору око једног минута, а полетели су из базе у Калињинграду. Шведско ваздухопловство је распоредило два авиона "грипен јас 39" који су фотографисали руске летелице.

Поједини стручњаци су у разговору за шведску агенцију ТТ одбацили сазнања канала ТВ4 и навели да авиони изгледају потпуно ненаоружано.

"Моја процена фотографија које су Оружане снаге Шведске поставиле, а које су биле прилично ниске резолуције, била је да су авион изгледали потпуно ненаоружано", рекао је Андреас Хорнедал, стручњак за ваздушно наоружање у Истраживачком институту за тоталну одбрану - ФОИ.

Јохан Викторин, одбрамбени стручњак, рекао је да, имајући у виду маневре руских ваздухоплова, није могуће да су имали толико оптерећење.

Шеф пројекта за нуклеарно наоружање у америчкој научној федерацији Ханс Кристенсен рекао је да сумња да руска војска складишти нуклеарно оружје у бази у Калињинграду.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво