Читај ми!

Украјинци тврде да Руси напуштају Чернобиљ, Руси да су оборили хеликоптере Азова

Рат у Украјини ушао је у 36. дан. Из Уједињених нација наводе да је од почетка рата у Украјини погинуло најмање 1.189 цивила, али се страхује да је тај број већи. Конвој аутобуса за евакуацију становништва креће се ка Маријупољу. Кијев признаје да је Русија уништила војну индустрију земље. Зеленски тврди да Русија гомила трупе код Донбаса.

Сукоби у Украјини се настављају. Из Уједињених нација наводе да је од почетка рата у Украјини погинуло најмање 1.189 цивила, од чега је 98 деце, али страхују да је тај број већи.

Из Москве поручују да је Украјина спремна да испуни кључне захтеве Русије. Осим тога, главни преговарач Русије Владимир Медински рекао је да Русија не мења своју позицију у вези са Кримом и Донбасом.

Медински је за руску телевизију навео да је у писаним предлозима Украјине наведено да одустаје од жеље прикључењу НАТО-у, да прихвате статус неприпадања ниједном блоку, да се одрекну нуклеарног и другог оружја за масовно уништење и да се обавежу да на својој територији неће прихватати војне базе других земаља.

С друге стране, украјински преговарач Михаил Подољак изјавио је да је оптимиста након преговора са Русијом на којима је Москва саопштила да ће смањити војне операције у близини Kијева и града на северу Украјине.

"Оптимистичан сам после рунде преговора у Истанбулу", рекао је Подољак на онлајн брифингу после разговора у Турској.

Председник Украјине Володимир Зеленски објавио је на Твитеру да је телефоном разговарао са америчким колегом Џозефом Бајденом о новим санкцијама Русији.

Истакао је током једночасовног разговора са председником САД проценио ситуацију на ратишту и за преговарачким столом, као и да су разговарали о новом пакету санкција и о пооштравању постојећих казнених мера. 

У међувремену, руски председник Владимир Путин разговарао је са европским лидерима о плаћању руских енергената у рубљама. 

Из Кремља је саопштено да су се председник Русије Владимир Путин и канцелар Немачке Олаф Шолц у телефонском разговору сагласили да експерти обе земље разговарају о томе како би плаћање руског гаса могло да се изврши у рубљама.

Из немачке владе наводе да је Путин Шолцу рекао да се ништа неће променити за европске партнере и да ће се плаћања и даље обављати у еврима преко "Гаспром банке", која није обухваћена санкцијама, а да ће се након тога цена пребацивати у рубље.

О плаћању гаса председник Русије је разговарао и са италијанским премијером Мариом Драгијем.

У саопштењу Драгијевог кабинета се наводи да је Путин објаснио шефу италијанске владе како ће функционисати плаћање у рубљама, али детаљи тог дела разговора нису објављени.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво