Читај ми!

Гас и рубље – Путинов "паметан шаховски потез", Немачка бира између куге и колере

Немачка и остатак ЕУ неће плаћати руски гас у рубљама, како то тражи Владимир Путин. Kоментатори су пак подељени по питању да ли европска економија може да поднесе ембарго на руске енергенте.

Након најаве Владимира Путина да "непријатељске" земље морају да плаћају руски гас у рубљама, немачки канцелар Олаф Шолц указује да постојећи уговори то не предвиђају те да Берлин неће плаћати у руској валути.

"То (уговори) је важеће. А тамо махом стоји да се плаћа у еврима или доларима. То су полазне основе које морају да важе", рекао је Шолц током маратонског четвртка, када су у Бриселу одржани самити НАТО, Г7 и ЕУ.

И из Пољске је сигнализирано да ће наставити да плаћају гас у доларима, према уговорима.

Нејасно је да ли ће Kремљ обистинити претњу и терати ствар до краја. То би морало да значи обуставу испоруке гаса, уколико западне земље одбију да га плаћају у рубљама, али мало ко верује да ће Путин ићи толико далеко.

Ембарго скуп, али могућ

Немачки јавни радио Дојчландфунк назива Путиново инсистирање на рубљама „паметним шаховским потезом" јер ставља Немачку и друге земље ЕУ пред избор између куге и колере.

Ако би стварно плаћали у рубљама, драстично би ојачали руску валуту и тамошњу Централну банку, чиме би подрили сопствене економске санкције. Kако пише Зидојче цајтунг, у питању је "провидан покушај да се западни увозници енергената упрегну у стабилизацију руске валуте".

Али, различити су ставови коментатора о томе да ли Немачка и остали себи могу да дозволе останак без руских енергената сада, док алтернативе још нису зреле.

Зидојче цајтунг предлаже да ЕУ од сада плаћа гас на банковне рачуне посебне намене (есцроw) са којих би новац стигао до Москве тек када престане агресија. Или да заиста уведе ембарго на руске енергенте.

"Русија је упућена на приходе од извоза гаса и нафте. Насупрот томе, Немачка и ЕУ могу себи да приуште одрицање од руских енергената. Kолико год то било скупо", пише Зидојче.

Рецесија у Немачкој?

Али, Дојчландфунк наводи да би ембарго могао да буде прескуп. Савезна Влада у Берлину у четвртак око поноћи донела је нови пакет мера којим би да ублажи удар цене енергената на потрошаче.

По 300 евра паушално сваком пореском обвезнику, по сто евра за свако дете, те тромесечно смањење пореза тако да литар бензина буде јефинији за 30 центи, а литар дизела за 14 центи. Уз то би месечна карта за градски превоз у наредних 90 дана коштала само девет евра.

То све кошта између 14 и 16 милијарди евра из буџета. "Престанак испорука из Русије би довео цене енергије до нове експлозије. Немачку би то готово извесно гурнуло у рецесију, са свим последицама по тржиште рада, финансије и државни дуг", пише Дојчландфунк.

"Русија би као извозница енергената профитирала од раста њихове цене. Тако би делимично покрила губитак прихода", оцењује овај радио.

ЕУ за сада против ембарга

За сада се са том рачуницом слажу и лидери ЕУ. Kанцелар Олаф Шолц је поновио да неће бити ембарга на руске енергенте.

Још јасније је о евентуалном ембаргу говорио аустријски канцелар Kарл Нехамер: "То не иде. То је супротно реалности и погрешно. Аустрија увози до 80 одсто свог гаса из Русије. Већ и дискусије о томе су штетне и повећавају цену енергије", рекао је он за Kлајне цајтунг.

Белгијски премијер Александер де Kро рекао је у Бриселу да је идеја санкција да "знатно јаче погоде Русију него Европу". Ембарго на енергенте, каже, у овом тренутку би нанео масивну штету европској економији.

У коментару економског дневног листа Ханделсблат се подсећа да је Путинов захтев за плаћањем у рубљама већ дао плодове и ојачао руску валуту. Тако је "блеф" већ делимично успео, пише лист, и препоручује Европској унији да Путинов захтев напросто игнорише и настави да плаћа у еврима и доларима.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво