Читај ми!

Лидери НАТО-а на самит у Бриселу: Ојачаћемо источно крило Алијансе

Лидери земаља чланица НАТО-а сагласили су се на самиту у Бриселу да ојачају источни блок Алијансе због рата у Украјини и упозорили Москву да се суздржи од употребе хемијског оружја.

Ванредни самит лидера земаља чланица НАТО-а, чија је главна тема рат у Украјини, одржава се у седишту Алијансе у Бриселу, а међу тридесет лидера је и амерички председник Џозеф Бајден.

"Остајемо уједињени и одлучни да се супротставимо агресији Русије, у помоћи влади и народу Украјине и одбрани безбедности свих савезника", наводи се у заједничком саопштењу лидера 30 чланица НАТО-а.

Договорено је и да се поставе још четири борбене групе у Бугарској, Мађарској, Румунији и Словачкој, као и да се упозори Кина да "не подржава рат Русије".

Зеленски: Следеће мете биће чланице Алијансе

На самиту се обратио украјински председник Володимир Зеленски, који је апеловао на лидере НАТО-а да повећају војну подршку Украјини.

Упозорио је да ће следеће мете руске војске бити чланице Алијансе, уључујући Пољску.

"Русија жели да иде даље, против источних чланица НАТО-а. Балтичке државе. Сигурно Пољска", рекао је Зеленски у унапред снимљеном видео обраћању.

Зеленски је поручио да НАТО тек треба да покаже шта може да учини да би спасао људе.

Након самита НАТО-а, одржава се састанак Г7, а лидерима из Европе ће се придружити и лидери САД, Велике Британије, Канаде и Јапана.

Крајем дана, амерички председник Џозеф Бајден биће гост лидера Европске уније.

петак, 24. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије