Читај ми!

Јагма за основним животним намирницама и на "богатом Западу", у Немачкој несташица брашна и уља

У многим европским земљама влада права јагма за основним животним намирницама. Како јавља дописник РТС-а Ненад Радичевић, у Немачкој су празни рафови на којима би требало да буду пшенично брашно и сунцокретово уље. У неким радњама нема ни тестенине.

За разлику од почетка пандемије, када су Немци похрлили да купе тоалет папир, због рата у Украјини су опустошили рафове са сунцокретовим уљем и пшеничним брашном.

Русија и Украјина су, наиме, највеће житнице Европе, а тиме и највећи извозници, па не чуди што су се Немци, ипак, одлучили на овај корак.

Када је реч о осталим намирницама, несташица нема, али има поскупљења, која су стабилна од прошлог лета, каже дописник РТС-а.

Из Удружења индустрије за прераду уља Немачке раније су поручили потрошачима да могу користити и друга јестива уља, где неће бити несташице, док је директор Светске банке рекао да очекује снажан одговор произвођача широм света на повећање залиха.

Дејвид Малпас је рекао тада и да не види потребу да људи имају додатне залихе у својим кухињама или ресторанима.

Немце највише интересује цена горива, која се стабилизовала на нешто више од два евра за литар бензина, односно 2,20 за литар дизела.

Немачка влада се засад одупире притисцима да пристане на европски ембарго на увоз нафте и гаса из Русије, јер је, како наводи, ЕУ превише зависна од руске нафте.

"Питање ембарга на нафту није питање да ли желимо или не желимо, већ је питање колико зависимо од нафте", рекла је синоћ новинарима немачка министарка спољних послова Аналена Бербок.

И Аустрија би могла да има проблема због рата у Украјини, и то зато што не може да буде сигурна у расположивост хране за живину. Аустријски узгајивачи живине траже повећање цене јаја, јер ће, кажу, од јесени бити угрожено снабдевање јајима.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара