Читај ми!

Рат у Украјини угрожава производњу јаја у Аустрији

Рат у Украјини, житници Европе, изазвао је велике трошкове по узгајиваче живине у Аустрији. Поред скупих енергената они сада не могу ни да буду сигурни у расположивост хране за живину. Аустријски узгајивачи живине због тога траже повећање цене јаја, јер ће, кажу, од јесени, бити угрожена снабдевање јајима.

Аустријски узгајивачи живине су у саопштењу истакли да је цена јаја остала на истој цени док су протеклих десет година друге намирнице поскупљивале.

Тренутна ситуација, сматрају, угрожава егзистенцију многих сељака.

"Ако не будемо брзо реаговали онда ће од јесени бити угрожена снабдевеност јајима у Аустрији", упозорио је председник Централног удружења узгајивача живине Франц Карлхубер.

Конкретно цена призводње по јају, и то свих класа мора бити повећано за пет центи.

Тренутно је цена производње јаја на 8,2 до 8,3 центи, пренео је Мартин Мајрингер из Пољопривредне коморе Горње Аустрије.

Цена производње јаја из слободног узгоја живине, то јест без држања у кавезу, је 12,5 центи, а такозвана био-јаја чак 19 центи по комаду.

Продавнице су прошле године подигле цену јаја за два до три центи по комаду, али произвођачи су од тога добили свега 0,75 центи.

Жељеним повећањем од пет центи по јајету се покривају додатни трошкови производње, настали поскупљењима, указује Удружење.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара