Читај ми!

Рат у Украјини и оружје - зашто на фронту нема новог наоружања и која је тајна руског "искандера"

Ново руско наоружање са Параде победе у Москви и даље се може видети само на паради. Иако је тешко имати увид у комплетан спектар наоружања које се користи, снимци са фронтова у рату Русије и Украјине, као једини извор информација, показују да новог руског или украјинског наоружања готово да нема у борбама. Балистички пројектил "искандер М" открио је тајну своје ефикасности.

Руски тенк "армата Т-14", оклопна возила "бумеранг" и "кургањец 25", сви приказани на Паради победе у Москви 2015, не користе се у борбама у Украјини. То показују снимци Министарства одбране Русије и снимци и фотографије уништене и заробљене руске технике на друштвеним мрежама. Наравно, зараћене стране не откривају све адуте.

Тенкови

Оружане снаге Руске Федерације за сада су користиле модернизоване тенкове из серије Т-72, Т-80 и Т-90. Међутим, неколико снимака показује верзије тенка Т-72 с краја 70-их година.

Модернизовани тенкови из серије Т-72 су најбројнији на бојишту и поседује побољшања почев од 1989. године, па све до најновијих унапређења из 21. века. Побољшања су углавном у сфери система управљања ватром, оптичко-електронских уређаја и боље проходности на терену.

Други по бројности су модернизовани тенкови Т-80. Изворни модел је технолошки и технички бољи од Т-72, и има бољу проходност на терену. Такође, сви имају додатни оклоп, а већина и активне системе заштите који ометају ласерске нишане противоклопних ракета.

Најмање има најнапреднијих тенкова Т-90, који је по свим тактичко-техничким карактеристика, наоружању, оклопу и оптичко-електронским уређајима – тренутно најбољи тенк у сукобу Русије и Украјине.

Сви имају различите типове активно-реактивних оклопа – кутија са експлозивом које постављене на тенк тако униште противоклопни пројектил.

Међутим, Украјинци су те тенкове уништили пројектилима "џавелин" и "НЛАВ" који имају тандемо (двоструку) бојеву главу, где прва уништи активни, а друга главни оклоп.

Руси су се досетили како да и "џавелину" стану на пут. Тако су на тенк, односно куполу, монтирали кавез. Систем функционише тако да се прва бојева глава активира и уништи на решетки, а друга неутралише помоћу активно реактивног оклопа. Теоретски, тенк је заштићен, али у пракси има више уништених руских тенкова са оваквим троструким оклопом.

Украјински тенкови

Занимљиво је да ни Украјинци најсавременије тенкове не користе у рату, јер их као ни Руси – немају. Оружане снаге Украјине располагале су 2021. са само пет најмодернијих тенкова "Т-84 оплот", али је зато 49 испоручено Тајланду.

Кичму оклопних снага Украјине у одбрани од руског напада чине тенкови Т-64БВ и Т-64 БМ. Последњи пакет модернизације је из 2017. године. Као и код руских, и украјински тенкови су совјетски модели са додатним активно-реактивним оклопом, системима за управљање ватром и унапређеним оптичко-електронским уређајима.

Руска оклопна возила

Оружане снаге Руске Федерације користе оклопна возила, гусеничаре и точкаше старе и по неколико деценија. Они су распоређени у механизованој пешадији, која наступа заједно са тенковима.

Од гусеничара најбројнији су МТ-ЛБ са тешким митраљезима и БМП-2 наоружан топом калибра 30 милиметара. Ваздушно-десантне снаге користе оклопна возила гусеничаре БМД-2 и 4, али и модернизоване варијанте БМД-4М и БМД-МДМ. Модернизација значи бољу електронику, оптику и прецизније наоружање.

Од оклопних возила точкаша најбројнији су БТР-80 и БТР-82А, први са тешким митраљезом из времена СССР-а, а други је новији, руски и има топ калибра 30 милиметара.

Лака оклопна возила и МРАП (отпорна на мине и нападе из заседе) су заправо једина група борбене технике у руској војсци која је потпуно нова.

Руски лаки "тигр-М" и "ивеко рис" (набављен пре 2014) у наоружању су ваздушно десантних снага, извиђача, специјалних снага и Росгвардије. МРАП возила типа "тајфун урал" и "тајфун камаз", најновији су оклопњаци и руској војсци и у наоружање су ушли пре мање од 10 година.

Међутим, оно што Русима фали на свим типовима оклопних возила, јесте додатни оклоп у виду решетке (што су користили Американци у Ираку и Авганистану) који зауставља пројектиле из ручних ракетних бацача РПГ, најмасовнијег противоклопног оружја у украјинској војсци.

Украјински оклопњаци

Са друге стране, Украјинци у борби масовно користе решеткасту заштиту. Имају нови домаћи оклопњак БТР-4Е, као и нешто старији БТР-3.

Ипак, снимци уништене украјинске технике показују да највећи део оклопних снага чине совјетски модели БРДМ-2 за извиђање, БМП борбено возило пешадије за подршку тенковима и оклопна борбена возила БТР-60, 70 и 80.

Када се говори о лаким оклопним и МРАП возилима, комплетно се ради о новим системима украјинског порекла. То су возила "козак", "новатор" и "варта". Сви су израђени по узору на западна возила и искуства у ратовима у Ираку и Авганистану.

Артиљерија

Да није слова З и В, тешко да би се могли разликовати руска и украјинска артиљерија на линији фронта. Русија има самоходне хаубице 2С3 и 2С19 калибра 152 милиметара, и то им је основно артиљеријско наоружање и потиче из времена СССР-а. Нова самохотка "коалиција СВ", за сада није виђена на фронту.

Најбројнији вишецевни лансери ракета су такође совјетски "БМ-21 град", "смерч", "торнадо" и "ураган". Једини нови систем је бацач ракета кратког домета "ТОС-1А солнцопек".

Најупечатљивије старо оружје су хаубице Д-30 из шездесетих година прошлог века. Реч је о поузданом оружју, али је последња модернизација урађена још 1978. године.

Украјина такође користи совјетске системе, с тим да је још првог дана рата на јужном фронту виђен стари противтенковски топ МТ-12, потпуно превазиђен у ери брзих покрета тенкова и оклопних возила.

"Тајна" руског "искандера"

Како пишу западни медији, на једном од места које су Руси гађали балистичким ракетама "искандер-М" откривени су "мамци" испаљени из ове ракете.

Раније руске тврдње да "искандер М" може да пробије сваки систем противракетне одбране, показао се као делимично тачан тврдњама обавештајних извора САД да пројектил поседује систем ометања непријатеља.

Виђени су мамци за заваравање ракета које би могле да гађају "искандер", али исто тако се у самом пројектилу налази опрема за електронско ометање радара.

Украјинско "тајно" оружје

Као војска која се углавном брани и то пре свега нападима из заседе, Оружане снаге Украјине за сада су највеће губитке Русима нанеле лаким преносним системима за против оклопну борбу "џавелин" и "НЛАВ" које су добиле као донацију пре почетка инвазије, али та помоћ и даље пристиже.

Последњих дана користе и немачки "панцерфуст", који је посебно убитачан за лако оклопљена возила и камионе. Ипак, најмасовније противоклопно оружје у украјинској војсци и даље остаје совјетски РПГ-7, који иако се користи деценијама, представља веома поуздано оружје.

Руска авијација

У погледу броја авиона и хеликоптера Руси имају пропорционално највећу предност у односу на Украјину у сфери авијације. И руске Ваздушнокосмичке снаге заиста користе нове и модерне авионе и хеликоптере.

На небом Украјине превласт у ваздушном простору остварили су авиони "сухој" Су-35С и Су-30СМ. За напад на циљеве на земљи користе се Су-30СМ, али и нешто старији Су-25.

Међутим, снимци великог броја ниских прелета руских авиона који бомбардују, показују да Русима фале модерне "паметни" пројектили ваздух–земља који се лансирају са већих висина.

Снимци са терена показују да Руси када се говори о хеликоптерима користе новије моделе, иако су изворно настали још у време СССР-а. Од првог дана и десанта у близини Кијева, Руси користе борбене хеликоптере "Ка-52 алигатор", Ми-28Н и Ми-24 и 35, као и транспортне Ми-17 и Ми-8.

Упечатљиво је масовно коришћење великог броја крстарећих ракета, посебно првог дана напада. У почетку су коришћене ракете "калибр", али су се касније појавиле и крстареће ракете Х-101 које се лансирају са стратешких бомбардера. Такође, веома прецизно делују и балистички пројектили "искандер-М".

Противваздухопловна одбрана

И ракетни и артиљеријски системи за противваздухопловна дејства обе зараћене стране су исти или слични. И Русија и Украјина користе совјетске лаке преносе системе "игла" и "стрела" у више варијанти и мобилне ракетне систем "оса", "бук" и С-300.

Руси имају и новије артиљеријско-ракетне системе "панцир С1", али не и најновије верзије СМ које смо могли видети на паради. Ипак, на званичним снимцима и фотографијама уништених и заробљених, махом се налази старија "тунгуска", уведен у наоружање још 80-их година прошлог века.

"Руски падобранци користе и лаки преносни систем "верба", који је у наоружању од 2015. године. Од система новије генерације користи се "тор М2", који се производи нешто више од десет година.

Украјинци са друге стране имају лаке преносне системе "стингер", који потиче из времена Хладног рата али се показао као веома ефикасан. На путу је и британски "старстрик", чија је предност ласерско нишањење и не сметају му инфрацрвени мамци којима се бране руски авиони и хеликоптери.

Лако наоружање

Пушке и митраљези зараћених страна су за лаике исти. Једина разлика је у томе што Украјинци имају и старије верзије "калашњикова АК-47" и АКМ у калибру 7,62 милиметара, док Руси (изузев специјалних снага) користе АК-74 у мањем калибру 5,45 мм.

За разлику од борбене технике, балистичка заштитна опрема – шлемови, панцири, штитници за лактове и колена, рукавице – код обе зараћене стране је у већини случајева новије производње.

Руска пешадија и ваздушно-десантне снаге комплетно имају нову опрему, док специјалне јединице користе специфично обојене пушке и велике количине оптичко-електронске опреме.

Украјински војници на фронту су такође добро опремљени, посебно припадници Националне гарде и батаљона у Донбасу.

Дронови

Велику пажњу јавности која прати сукобе у Украјини изазивају дронови. Осим модела Ту-141 који је пао у Загреб, остали дронови су новије производње и технолошки су последња реч технике.

Посебно "ТБ-2 барјактар" којим су Оружане снаге Украјине руској војсци нанеле озбиљне губитке у више изненадних удара на колоне камиона, система ПВО и оклопне јединице.

Оружане снаге Руске Федерације користе махом извиђачке дронове, али су примећени и камиказа дронови "зала аеро куб", који се називају "лутајућа муниција". Имају нишански систем, оптику и бојеву главу, а циљ траже лутајући изнад бојног поља.

Такође, руска војска је објавила снимке успешног дејства дрона "иноходец", који се користи и за извиђање, али и за гађање циљева бомбама и ракетама масе до 50 килограма.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво