Читај ми!

Влада Хрватске: Летелица која је изазвала експлозију у Загребу руске је производње и долетела је из Мађарске

Летелица која се синоћ срушила и изазвала снажну експлозију на Јаруну у Загребу, у хрватски ваздушни простор ушла је из смера истока према западу, односно из ваздушног простора Мађарске, брзином од 700 километара на час, на висини од 1.300 метара, саопштила је хрватска влада. Премијер Андреј Пленковић каже да је реч о летелици руске производње.

Све надлежне службе укључене су одмах по паду беспилотне летелице војног типа која је, према прикупљеним подацима, у хрватски ваздушни простор ушла из ваздушног простора Мађарске, брзином од 700 километара на час, на висини од 1.300 метара, саопштила је Влада Хрватске.

Хрватски премијер Андреј Пленковић, који се налази у Версају на састанку европских лидера поводом рата у Украјини, рекао је да је, према првим информацијама, реч о летелици руске производње, али да се не зна да ли је била у поседу руске или украјинске војске.

"Зна се да је летелица дошла у Хрватску из правца Мађарске, а у Мађарску из правца Румуније. Знамо да је летела неколико минута изнад Хрватске и срушила се у Загребу. Добро је што нема повређених и што је пала на део који није ни кућа ни зграда", истакао је Пленковић.

Пленковић је о паду летелице разговарао са председником Хрватске Зораном Милановићем, мађарским премијером Виктором Орбаном, као и свим надлежним члановима Владе, градоначелником Загреба Томиславом Томашевићем и хрватским велепослаником при НАТО савезу Маријом Нобилом. 

Каже да су контактирали и украјинску страну да виде имају ли информације о томе како је летелица дошла чак до Загреба.

Милановић сазвао хитан састанак са челницима Оружаних снага

Хрватска влада је саопштила и да је у канцеларији Вијећа за националну сигурност одржан састанак надлежних тела којем су присуствовали и министар унутрашњих послова и министар одбране.

Наводе да је у току криминалистичко истраживање у сарадњи криминалистичке полиције и војне полиције.

Истичу да се предузимају и друге мере, укључујући и међународну сарадњу, посебно са НАТО савезом, како би се утврдиле све околности догађаја.

Председник Хрватске Зоран Милановић сазвао је јутрос хитан састанак са челницима Оружаних снага и сигурносно-обавештајних агенција због пада летелице, преноси портал Индекс.

Градоначелник Загреба: Ово је догађај без преседана

Градоначелник Загреба Томислав Томашевић рекао је раније данас у обраћању јавности да се ради о релативно великој летелици и да су њени делови пронађени на више локација.

Истакао је да нема назнака да се ради о некаквој намери и да је кључно утврдити како се то догодило и како да се више не догоди.

"Ово је догађај без преседана, овако нешто се никад није догодило у Загребу. Загрепчани су већ истрауматизирани потресом и пандемијом", истакао је Томашевић.

На месту експлозије кратер и два падобрана

Снажна експлозија којој је претходио пад летелице из ваздуха, одјекнула је синоћ око 23 сата у Загребу, у близини студентског дома "Стјепан Радић" на Јаруну, потврдила је рано јутрос хрватска полиција.

На месту експлозије остао је кратер пречника три метра. Пронађена су два падобрана и крхотине, а неколико аутомобила је оштећено. Нико није повређен.

Студенти који живе у дому рекли су Хрватској радио-телевизији да су видели црвено светло на небу, након чега је нешто пало са неба и изазвало јаку експлозију која је звучала као детонација.

На друштвеним мрежама и у медијима су се појавиле фотографије крхотина које су наводно пронађене на месту експлозије.

среда, 22. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара