Читај ми!

Руски рулет Владимира Путина – да ли је Москва потценила санкције

Бивши амбасадор у САД Иван Вујачић каже за РТС да је председник Русије Владимир Путин потценио снагу економских санкција, и то доста жестоко. Новинарка Љиљана Смајловић има утисак да је Путин врло свесно ушао у сукоб, да је спреман на дугогодишње одвајање од Запада, али верује да ствари за Русе не иду тако добро као што се Путин надао. Економиста Славиша Тасић наглашава да је финансијски део санкција врло снажан, али да су жртве санкција и они који их уводе.

Економиста и бивши амбасадор у Вашингтону Иван Вујачић, новинарка и колумнисткиња Недељника Љиљана Смајловић, економиста и уредник портала Тржишно решење Славиша Тасић, говорили су у емисији Око о политичкој и економској цени рата у Украјини.

Вујачић сматра да је рат у Украјини догађај у рангу пада Берлинског зида и напада на Куле близнакиње 11. септембра, јер су то догађаји који су променили ток историје.

"Ово ће бити подизање гвоздене завесе, само овог пута Запад диже једну завесу и последице ће бити дуготрајне. Нажалост, не видим да ће то брзо да се заврши, а надамо се да ће се брзо постићи неки мир", каже Вујачић.

Друга ствар која ће се десити, додаје Вујачић, јесте да ће се Американци више вратити у Европу. "Чини ми се невољно. Имали су план да парирају Кини као стратешком конкуренту, и они су на неки начин враћени у ову причу", објаснио је Вујачић.

"Мислим да они нису много срећни због тога, јер ће Кина добити простор који не би имала", оцењује Вујачић.

Љиљана Смајловић каже да има утисак да је Владимир Путин врло свесно ушао у ово и да је спреман на дугогодишње одвајање од Запада.

"То је изненађење само за људе који га нису слушали и који су га потцењивали", сматра Смајловићева, али напомиње да верује да ствари не иду добро за Русију.

"Претпостављам да је мислио да ће много брже завршити конфликт. Верујем теоријама по којима ствари не иду добро за Русе и да не иду тако добро као што се Путин надао", оцењује Смајловићева.

"Изненађења у пропаганди, Руси као да не постоје у медијском рату"

Када је реч о медијском рату, Смајловићева каже да је изненађена и америчком и руском пропагандом, као и да је америчка много успешнија.

"Американци су потпуно задовољни тиме да изврше хомогенизацију свог јавног мњења и да сваког ко се противи назову издајником, путинистом, али код Руса је још веће запрепашћење. Не знам каква је ситуација у Русији, не знам руски, али видим да они као да не постоје у том пропагандном рату", каже Смајловићева

Ипак, за разлику од Вујачића, не сматра да се Американци невољно враћају у Европу, већ одушевљено.

"Путин потценио економске санкције, и то жестоко"

Вујачић каже да је као економиста изненађен тиме да је Путин потценио снагу економских санкција, и то доста жестоко.

"То се види по томе што од 630 милијарди долара девизних резерви у страним валутама, изгледа да их није склонио на време, да је половина тога замрзнута од стране ових земаља које спроводе санкције. Тако да ми се чини да је тај економски део био потцењен у тим калкулацијама, да се рачунало на брз крај рата или се рачунало да Европљани неће хтети да следе санкције и да је потценио реакцију Европе", објашњава Вујачић.

Када је реч о страним компанијама у Русији, Вујачић сматра да оне ипак неће бити национализоване, већ да ће средства бити замрзнута.

"Русија у културолошком смислу заувек изгубила Украјину"

Економиста Славиша Тасић, уредник портала Тржишно решење сматра да је Русија у "културолошком смислу заувек изгубила" Украјину.

"У Украјини имате флуидни идентитет. На западу имате Украјинце који се тако национално опредељују. На крајњем истоку имате Русе, али највећи број њих је у средини, људи који су Украјинци и који немају намеру да буду део Русије, они хоће да буду независна Украјина, а говоре руски. Изгледа је Путин имао претпоставку да ће ти људи да се окрену њему", каже Тасић.

Додаје да је Путин "преценио себе и потценио украјински идентитет".

"Људи су се масовно скупили око украјинске заставе и рекли: ми смо Украјинци и даље говоримо руски. И председник Зеленски говори руски, њему је матерњи. То не значи да они желе да буду део Русије, ни у каквом сценарију", истиче Тасић.

"Финансијски део санкција врло снажан" 

Према његовим речима, финансијски део санкција Запада Русији је врло снажан. "То онемогућава плаћања, немате платне токове, тешко је да тргујете. Имате потпуно нови феномен приватних, децентрализованих, спонтаних санкција, где су фирме саме престале да раде, купују руску нафту", каже Тасић.

Додаје и да постоји и "логистички проблем, јер је свим фирмама сада теже и скупље да послују у Русији", те да им је "јефтиније било да направе морални искорак" и да престану да раде.

Каже да сваке "санкције су жртва и за оног који их уводи, али да се оне осећају и глобално".

Сматра да Кина и Русија годинама учвршћују међусобне односе, те да је питање колико сада Кина може да помогне, јер је "јуан доста слаб", у односу на долар и евро.

"Сва трговина, све финансије, задуживање, све се то дешава у доларима и еврима. Јуан има само малу улогу, постоји нека кинеска нада, теорија да ће се то променити", каже Тасић.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара