Читај ми!

Недељковић: Израел има капацитет за посредништво између Русије и Украјине, компромис још далеко

Компромис у преговорима између Москве и Кијева је још далеко. Израел је страна која има поверење и Украјине и Русије, али и Сједињених Држава и НАТО-а. Та земља може бити добар посредник у овом сукобу, јер имају капацитет да изнесу посредништво, изјавио је за РТС Стеван Недељковић, доцент на Факултету политичких наука.

Стеван Недељковић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, навео да би волео да каже да се Москва и Кијев приближавају компромису у преговорима, али да сматра да смо још далеко од тога.

"Још се надмеће ко ће бити суштински посредник. Покушало се са Белорусијом, међутим, зна се да Белорусија није баш непристрасна страна у овом сукобу, па се отишло корак даље. Вођени су разговори на маргинама једног састанка у Турској. Намеће се сада као једно од могућих места и Јерусалим", објашњава Недељковић.

Према његовим речима, Израел је страна која има поверење и Украјине и Русије, али и Сједињених Држава и НАТО-а, те сматра да та земља може бити добар посредник у овом сукобу, јер имају капацитет да изнесу посредништво.

"Имамо ситуацију да стране излазе са максималистичким позицијама и то је било на чувеном, првом састанку у Белорусији. Сада се мало приближавају, полако, постепено. Зеленски покушава са помирљивим изјавама да каже да ће свакако и Крим и Доњецка и Луганска област имати специфични статус", каже Недељковић.

Шта може да буде компромис 

Додаје да и Владимир Путин и Сергеј Лавров "попуштају", те да не траже смену режима у Украјини, што је био њихов иницијални циљ.

"Као језгро будућег компромиса видим да Украјина остане неутрална држава, односно држава која ће се обавезати формално и правно да неће постати чланица НАТО-а, а да Русија, истовремено, пружи безбедносне гаранције и Украјини и НАТО савезницима", истиче Недељковић.

Према његовим речима, зато је суштински важно да постоји шири формат разговора и договора, те да у то морају да буду укључене и САД и друге НАТО државе, поготово пограничне, блиске Руској Федерацији.

"Није суштина само у сукобу Русије и Украјине већ и у гаранцијама које треба да добију и НАТО чланице које се налазе уз границе Руске Федерације, али и Руска Федерација тражи гаранције да НАТО неће ићи даље, на Исток", указује Недељковић.

Сматра да је суштина и у Криму.

"Крим као највећа црноморска база руске војске, морнарице, чини ми се да је то црвена линија коју неће прећи Руска Федерација и да ће захтевати да Крим остане у саставу Русије. Не треба заборавити да је она већ придружена територији Руске Федерације за разлику од Доњецке и Луганске области, где постоји широк простор за компромис јер су признате као независне државе, али нису припојене Руској Федерацији", истиче Недељковић.

"Путин није очекивао кохезију ЕУ и НАТО-а" 

Према његовим речима, Путин није очекивао важну улогу Француске и Немачке коју имају у рату.

"Није очекивао кохезију ЕУ, јединство НАТО држава. Његова суштинска грешка у свему овоме је да је успео не само да уједини НАТО већ да дâ суштинску улогу НАТО-у коју није имао од распада Совјетског Савеза и краја Хладног рата", каже Недељковић.

Каже да су санкције Русије најоштрије с којима је једна држава суочена. "Имаће највеће последице по економију. Једна ствар је када уводите санкције Ирану, који није толико повезан са остатком света, за разлику од Русије, која јесте, поготово са ЕУ", указује гост Јутарњег програма.

Какo би било са Трампом и Меркеловом 

Украјинска криза би могла да доведе до трећег светског рата, изјавио је бивши председник САД Доналд Трамп присталицама у Јужној Каролини. Недељковић сматра да смо још далеко од новог светског рата, али да смо знатно ближи него што смо били пре 30-ак дана.

"Све што говори Трамп треба узети са резервом, али је извесно да би ситуација била другачија да смо имали на власти Трампа и Ангелу Меркел. Реакција руске стране би била умеренија, јер не знате шта можете да очекује од Трампа, а знате шта можете да очекујете од Меркелове", закључује Стеван Недељковић са Факултета политичких наука.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се