Читај ми!

"Тојота" стала због компјутерског вируса, сумња се на руске хакере

Јапански конгломерат "Тојота" саопштио је да зауставља производњу у свим својим постројењима у земљи. Узрок је кибернетски напад на њеног важног снабдевача фабрику "Кођима". У Јапану се верује да је тај удар одговор Москве на санкције које јој је влада у Токију увела због рата у Украјини.

Јапански аутомобилски гигант "Тојота" данас је у потпуности зауставио производњу у далекоисточној царевини због проблема у снабдевању изазваног кибернетским нападом на једног од њених главних снабдевача.

Компанија је саопштила да ће стати чак 28 производних линија у 14 њених постројења. Поред фабрика које директно припадају "Тојоти", производња стаје и у предузећима "Дајхацу" и "Хино камиони", које је "Тојота" отлкупила и сада се налазе у саставу њене групе.

Јапански медији јављају да је фабрика "Кођима", која производи синтетичке смоле, пластичне и електронске делове за "Тојоту", претрпела кибернетски удар услед којег које дошло до прекида производње.

Седиште "Кођиме" је у граду Тојоди у префектури Аићи, који је и база "Тојоте" и налази се недалеко од највећег града у централном Јапану Нагоје.

Мада још није јасно одакле је дошао поменути напад, у Јапану се верује да он није случајан и да је врло вероватно реакција Русије на широки шпалир санкција које је острвска царевина увела против Москве због њеног ангажовања у Украјини.

Наиме, Токио је не само забранио пословање неколико руских банака и замрзао њихова средства, већ и стопирао извоз софистицираних технологија, те увео санкције против самог руског председника Владимира Путина и пет других високих званичника највеће државе света.

Јапанска влада најавила је и хуманитарну помоћ Украјини од најмање 100 милиона америчких долара.

Ударац за оптимизам и амбиције "Тојоте"

Један дан прекида у снабдевању, сматра се, коштаће "Тојоту" производње бар 13.000 возила.

Иза великог застоја у свим постројењима тог конгломерата налази се систем производње у којем је елиминисано стварање залиха, односно трошкови складиштења, и она сихронизована са снабдевањем.

Тај систем се традиционално сматра врло рационалним и ефикасним, али очигледно има и своје слабости јер у целини стаје у ванредним условима као што је кибернетски напад.

Највећи јапански, и по броју произведених и продатих возила највећи светски произвођач четвороточкаша на свету планирао је да у фискалној 2022. години у Земљи излазећег сунца произведе око три милиона возила.

Штавише, "Тојота" је почетком ове године и изнела амбициозни план да произведе највећи годишњи број четвороточкаша у историји човечанства, близу 11 милиона, предвиђајући нормализацију живота у свету због напретка у вакцинацији и смањивању стопе смртности услед ширења нешто блажег соја омикрона.

Међутим, то сада изгледа као немогућа мисија, не само због тога што није јасно када ће "Кођима" моћи да у потпуности обнови производњу, већ и због низа других проблема, као што су набавка чипова за возила и, наравно, криза у Украјини, односно неизвесност и економски поремећаји на глобалном нивоу које она изазива.

 

четвртак, 23. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара