Читај ми!

РТС у Румунији: Украјинци и пешке прелазе границу, желе да оду у Чешку

Украјиници већ данима у километарским колонама напуштају своје домове и градове, а спас траже и ван граница земље, између осталих и у Румунији. На једном од шест граничних прелаза који деле ове две државе вечерас је и репортерка РТС-а Драгана Биберовић. Каже да у Румунију долазе жене и деца, а мушкараца готово да нема због опште мобилизације у Украјини. Према подацима невладиних организација, већина избеглих се изјаснила да жели да настави пут до Чешке, у којој је бројна украјинска дијаспора.

Више од 100.000 људи расељено је унутар Украјине, а најмање 150.000 прешло је међународне границе, потврђено је за РТС у Комесаријату УН за избеглице. Такође, према проценама те агенције, до четири милиона људи би могло да избегне из Украјине у друге земље ако се ситуација и даље буде погоршавала.

У Румунију је према званичним подацима тамошњег МУП-а до јуче ушло 11.000 Украјинаца, а за данас још нема пресека. Очекује се да је тај број много већи.

Преко прелаза Сигету Мармацјеј, на ком је екипа РТС-а, из Украјине је у Румунију ушло 2.500 људи, и они настављају да пристижу. Данас је 20 километара дуга колона аутомобила чекала да уђе у ову земљу, па су многи донели одлуку да уђу пешице. То су углавном жене и деца, мушкараца готово да нема, због опште мобилизације.

Већина пристиглих се изјаснила да жели да настави пут у Чешку, па се организује и њихов одлазак. Тамо живи бројна украјинска дијаспора, готово 250.000 људи.

Према подацима румунског Министарства одбране, спремни су да приме пола милиона Украјинаца.

НВО и локално становништво дочекују избегле 

Тиса дели Украјину и Румунију, а мост преко реке спаја ратом захваћено подручје и безбедну територију. Тај мост је претходних дана једна од главних избегличких рута. Њом је са породицом стигао и Богдан из Харкова.

"Месецима сам размишљао о селидби у Праг. Пре два дана, када сам чуо експлозије, решио сам да напустим Украјину са породицом. Рекао сам жени да морамо да кренемо одмах", прича Богдан.

Са румунске стране границе дочекују их волонтери. Невладине организације, представници цркве и локално становништво. Дежурају у сменама, 24 сата. Једна од њих је и Бјанка.

"Овде је десетак организација које обезбеђују храну и превоз. Људи широм региона Марамуреш помажу. Дајемо све од себе да избеглицама обезбедимо све што им је у овом тренутку неопходно. Ово нас плаши, али морамо бити спремни за све што може да се деси. Надамо се да ће се ово завршити", рекла је Бјанка.

А када је почело, одлуку да помогне донео је и Мајкл, младић из Швајцарске. Стигао је раном зором и прикључио се волонтерима.

"Не знам колико ћу остати. Локално становништво ми је понудило да спавам код њих. Планирам да останем колико год треба", наводи Швајцарац.

Припремљен смештај за избеглице 

План има и локална самоуправа овог пограничног места. Градоначелник каже да су се пре две недеље спремили за избеглички талас. Они који стигну у Сигету Мармацјеј обично само преспавају па наставе даље. Ипак, тврде да имају капацитете и за оне који се задржавају.

"Број избеглица расте, почело је од пар стотина, а сада иде до 2.500 дневно. Све питамо да ли имају превоз, смештај, новац. За све је обезбеђен смештај уколико им је потребан. Школе и цркве су уступиле простор, грађани уступају станове. И град је такође припремио део смештајних капацитета", истиче градоначелник Васил Молдован. 

Иако је на прелазу неуобичајена гужва, гранична полиција за сада ради у редовним сменама. Кажу да ће повећати број полицајаца ако буде потребно.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво