Читај ми!

РТС на граници Румуније са Украјином: Велики број жена и деце пешке напушта земљу

Екипа РТС-а налази се на граничном прелазу Сигету између Румуније и Украјине. Велики број избеглица жена и деце, углавном пешке долазе из правца Украјине преко граничног прелаза, јавља извештач РТС-а Драгана Биберовић.

Комесаријат за избеглице саопштио је данас да је 120.000 људи у Украјини напустило своје домове. Екипа РТС-а налази се на граничном прелазу Сигету између Украјине и Румуније, тај прелаз се налази ближе Мађарској, а на том делу Румунију и Украјину раздваја река Тиса.

Велики број избеглица углавном пешке долазе из правца Украјине преко граничног прелаза, јавља новинарка РТС-а.

Преко моста из правца Украјине прелази доста жена са децом који долазе на територију Румуније, а мушкараца готово да нема, могу се видети само спорадично, вероватно због опште мобилизације у Украјини.

Kaко су рекли они који су успели да пређу мост, велика гужва је на граници са украјинске стране, где се формирала километарска колона, где аутомобили у колони од 10 километара чекају како би прешли у Румунију. 

Новинарка РТС-а Драгана Биберовић извештава да је разговарала са представницима локалне полиције који су рекли да преко тог граничног прелаза пређе око 2.000 избеглица дневно, а подаци румунске владе од јуче показују да је за неколико дана у Румунију ушло око 11.000 избеглица из Украјине.

Са румунске стране дочекују их волонтери, локално становништво који им помажу да нађу превоз да наставе пут, нуде им храну и воду како би се окрепили и могли да наставе пут. Како су власти у Румунији саопштиле, они су спремни за прихват чак и до 500.000 избеглица.

Локално становништво је забринуто, надају се да неће морати да граде прихватне центре, али су спремни и за ту опцију.

У хотелу где је одсела екипа РТС-а речено је да су ово углавном избеглице из пограничних места, етнички Румуни који су се привремено изместили док не престану ратна дејства.

Међутим, полиција је рекла за РТС да су људи које је она легитимисала прешли границу како би наставили пут ка Европској унији.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара