Читај ми!

Којим се све санкцијама "гађа" Русија

Због војног напада на Украјину, Русију погађају нови пакети санкција - западних земаља и њихових партнера. Усмерене су на сектор финансија, енергетике, транспорт, извоз у ту земљу, а проширује се и списак лица која се санкционишу. Најновијим пакетом Европска унија одлучила је да замрзне имовину и председника Путина и министра спољних послова Сергеја Лаврова.

"Путин је изабрао рат и он и Русија сносиће последице", тим речима, у дану када је напала Украјину Џозеф Бајден најавио је нове америчке санкције Русији.

Конкретније од донетих два дана раније - када су јој ускраћена финансијска средства са Запада, позајмице и најављено обустављање пројекта Северни ток 2.

"Ограничићемо могућност да послују у доларима, еврима, фунтама, јенима. Да буду део глобалне економије. Као што смо обећали, на листу санкционисаних додајемо припаднике руске елите и чланове њихових породица", рекао је Бајден.

Уз то, Сједињене Државе замрзавају имовину четири велике руске банке, заустављају извоз високе технологије на територију Русије. То не раде сами, већ заједно са партнерима.

Министри спољних послова ЕУ усвојили су други пакет санкција. Замрзавање имовине укључује председника Русије и њеног министра спољних послова, каже Едгарс Ринкевичс, министар спољних послова Литваније.

Санкцијама на потезе Русије одговорили су и Јапан, Нови Зеланд, Тајван, Аустралија, а уз највећи списак мера Велика Британија.

"Онај ко уводи санкције, он сматра, пре свега, да ће уништити економију, валуту те земље, а уништавањем те валуте повећаће се инфлација, поскупети све - нарочито животне намирнице које би требало да доведу до немира, грађанских немира и покушаја да се унутар државе руководство смени. Међутим, Русија је већ скоро осам година под неком врстом санкција", каже проф. др Исмаил Мусабеговић из Банкарске академије.

Али мера за којом се није посегло ни 2014. после анексије Крима, а ни сада - јесте искључење Русије из SWIFT-а - међубанкарског система који користи око 11.000 финансијских институција из 200 земаља.

"Укидање SWIFT-а је тежак корак за руску економију, није лак ни за оне који послују са њима посебно за кредиторе - тренутно 30-40 милијарди има уложених средстава у Русију, плус, сви они они који купују робе од њих, који продају Русима, тако да видећемо, али блокадом тих пет банака доста им се отежава", каже Мусабеговић.

Осим свеобухватним санкцијама, Русија се гађа и другим средствима. Неће бити домаћин финала Лиге шампиона, нити међу учесницима Евровизије. Суспендовано јој је и чланство у Савету Европе.

На све то, Русија одговара окретањем на другу страну. Тамошње министарство економије саопштава да су већ дуже време спремни на нове санкције, те да раде на јачању трговинских и економских веза са азијским земљама.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво