Читај ми!

Нове санкције Лондона због одлуке Москве – ко је на црној листи

Британска влада увела је прве санкције руским фирмама и држављанима као одговор на одлуку Москве да призна независност аутономних области Доњецк и Луганск на истоку Украјине и у њих упути војне снаге.

Тај, први, одговор британских власти, на ескалацију украјинске кризе, усвојен је на ванредном састанку Комитета за ванредне ситуације (КОБРА), који је почео у раним јутарњим сатима.

Детаље одлуке премијер Борис Џонсон образложио је у Доњем дому британског парламента.

О тој теми данас разговара и са престолонаследником принцом Чарлсом, с обзиром на то да је уторак редован дан за сусрет премијера са сувереном, а краљица Елизабета Друга обавља само "лакше дужности", јер се лечи од ковида 19.

На првом удару казнених мера су три грађанина и пет банака Руске Федерације.

Реч је о Генадију Тимченку, Борису и Игору Ротенбергу, као и банкама Ис и Росија, Црноморској банци за обнову и развој, акционарским друштвима Генбанк и Промсвјазбанк.

Санкције су уведене на основу Закона о прању новца из 2018. године и подразумевају замрзавање свих средстава и економских ресурса појединаца и предузећа које Лондон сматра "умешаним у дестабилизацију Украјине и подривање и угрожавање територијалног интегритета, суверенитета и независности те земље, као и стицање личне користи од пружања подршке влади Руске Федерације".

У суштини, свих пет компанија терете се да обезбеђују финансијску подршку руској армији на Криму, као и интеграцију цивилних власти на Криму у финансијски систем Руске Федерације.

Генадиј Тимошенко један је од главних акционара банке Росија која је, опет, један од главних акционара у Националној медијској групи коју кабинет Бориса Џонсона, сматра одговорном за подршку Русији у дестабилизовању Украјине.

Влада у Лондону сматра Бориса Ротенберга блиским личним сарадником и пријатељем руског председника Владимира Путина.

Ко је Борис Ротенберг

Борис Романович Ротенберг, рођен је као и председник Путин у Санкт Петербургу, и са њим је тренирао џудо, те је постао један од водећих тренера у том спорту.

Он један је од главних акционара и члан Управног одбора СМП банке.

Уз брата Аркадија сувласник је групе Стројгас монтаж (СМГ), једне од највећих компанија за изградњу гасовода и електроенергетске мреже широм Руске Федерације.

Вредност ове компаније процењује се на 1,1 милијарду долара. Но то је податак стар пет година. Пре шест година Форбс га је сматрао 69. најбогатијим Русом.

На црну листу прво администрације Барака Обаме, а затим целе Европске уније, доспео је током Кримске кризе 2014. године.

Први разлог је тај што је ФК Динамо из Санкт Петербурга чији је власник, преместио у Сочи и преименовао у ФК Сочи.

Други је израда студије о изводљивости изградње моста између Крима и Руске Федерације.

На црној листи Форин офиса је и његов братанац Игор Аркадијевич Ротенберг, који је већински акционар у делу Гаспрома задуженом за бушење природног гаса.

Већински пакет акција у тој фирми (79 одсто), као и 28 одсто акција у грађевинској фирми Мостотрест и трећинско власништво у америчкој фирми ТПС Рил Естејт холдинг уступио му је отац још 2015. године када се нашао на удару санкција САД.

Игор Ротенберг се нашао на удару истих казнених мера три године касније, а од данас га је санкционисала и британска влада.

Форин офис више занима његов положај председника управног одбора Националних телематских система (НТС), које Британија сматра главном транспортном полугом руске власти, поготову у областима Крима и дуж границе са Украјином.

Овлашћења за нове санкције

Британски парламент прошле недеље је променио закон, што пружа много шире законске могућности за увођење санкција руским држављанима.

Нејасно је у којој мери Лондон може да уведе санкције двојним држављанима Велике Британије и Руске Федерације, али се та могућност више не искључује.

Би-Би-Си је у свом ударном радијском јутарњем програму "Тудеј" помињао и могућност искључења ђака и студената, руских држављана, из даље наставе у Британији.

среда, 01. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво