Лајчак најавио наставак дијалога у Бриселу о динару, очекује "конкретне идеје"

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак рекао је да очекује да ће предстојећи разговори главних преговарача Београда и Пришитне у Бриселу бити засновани на "врло конкретним идејама" оцењујући да се током претходне рунде дијалога смањио јаз између страна.

Лајчак је на свом профилу на Фејсбуку, не наводећи датум, најавио ће у Бриселу бити настављени разговори на нивоу главних преговарача Београда и Приштине по питању употребе динара јер, како је додао, и даље постоје неке разлике између страна након претходног састанка 18. априла.

Сумирајући протеклу недељу током које је боравио и у БиХ и Словенији, навео да се из БиХ вратио у Брисел ради наставка напора Београда и Приштине да "пронађу средину" у вези са такозваним "питањем динара".

"Разговарали смо о могућем привременом решењу за грађане погођене одлуком Централне банке Косова о готовинском пословању и верујем да смо успели да смањимо јаз. Истовремено, неке разлике остају и зато ћу поново угостити двојицу главних преговарача у Бриселу и очекујем да наши разговори буду засновани на врло конкретним идејама, што би нам омогућило да напредујемо у интересу народа", оценио је Лајчак.

Када је реч о посети БиХ, он је рекао да се увек радо враћа у ту земљу, која је, како је истакао, значајно утицала на његову каријеру. "Стога ми је било још важније да чујем од различитих локалних играча о недавним дешавањима и како они виде тренутну ситуацију. На свим својим састанцима наглашавао сам важност да се не губи из вида јасан замах ЕУ за будућност БиХ у ЕУ", навео је Лајчак.

Додао је да је зато био срећан што је БиХ успела да постигне консензус око Изборног закона, што је, нагласио је, кључни услов за скори почетак приступних преговора.

"То показује да је и даље важно веровати онима које су грађани изабрали да донесу исправне одлуке", навео је Лајчак.

Говорећи о посети Словенији, он је рекао да је учествовао на првој конференцији Пријатеља Западног Балкана. "Био је то јединствен формат са искусним политичким практичарима и стручњацима за Западни Балкан, који нам је омогућио да дубоко заронимо у то како да будућност Западног Балкана постане стварност", поручио је Лајчак.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, који је предводио делегацију Београда током претходне рунде дијалога 18. априла, рекао је тада да ће разгвори бити настављени ове седмице, као и да је Београд учинио апсолутно све у намери да пронађе решење за употребу динара на КиМ.

Навео је да је предлог Београда оцењен као конструктиван, али да је Приштина "дошла са нула конструктивности", што је довело до тога да нису могли ништа да се договоре.

Са друге стране, главни преговарач Приштине Бесник Бисљими навео је да је састанак био "бескористан" и да је Београд дошао са потпуно новим предлогом желећи, како тврди, да врати ситуацију на почетну тачку.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво