Читај ми!

Вучић на пријему у УН: Тражимо повлачење резолуције о Сребреници, не лечи већ продубљује ране

Председник Александар Вучић рекао је на пријему за амбасадоре у Уједињеним нацијама да је Србија увек била посвећена Повељи УН и њеним резолуцијама и да верује да су то главни принципи света сутрашњице. Говорећи о Нацрту резолуције о Сребреници, председник Вучић је рекао да Србија тражи да она буде повучена, јер не води помирењу већ дестабилизацији у региону.

Председник Александар Вучић организовао је пријем за сталне представнике у Уједињеним нацијама, поводом предложене резолуције о Сребреници, о којој би требало да се расправља почетком маја.

"Пре свега, Србија је на свом европском путу, верујем да смо последњих година остварили добре резултате за наше становништво", рекао је Вучић дипломатама и подсетио да је захваљујући њиховим гласовима, Србија победила у гласању за изложбу Експо.

“Србија је увек била посвећена Повељи УН и њеним резолуцијама, верујем да су то главни принципи света сутрашњице“, истакао је Вучић.

Председник је оценио да је у свету потребна већа улога УН.

“То је једини начин да обновимо мир и стабилност у свету, увек смо били веома искрени у том погледу, ко год да прекрши међународни поредак, ми то признајемо и на страни смо жртве“, навео је Вучић.

О Нацрту резолуције о Сребреници

Председник Србије је говорећи о предлогу резолуције о Сребреници рекао да је Нацрт те резолуције рађен шест месеци без знања и сагласности не само Србије већ и свих у БиХ.

"Није било дискусије унутар БиХ о нацрту те резолуције, која дубоко дели етничке заједнице. Супротно свим очекивањима ова резолуција је иницирана иако није донета консензусом, и уперена је против једног народа. Србија је константно и доследно осуђивала злочине почињене у Сребреници, а два председника су и одала пошту жртвама у самој Сребреници", рекао је Вучић.

Како је рекао, Нацрт резолуције има узак оквир и има за циљ да оптужи само један народ, а што ће довести до даљег неповерења и дестабилизације у БиХ.

"Надамо се да то није жеља подносилаца те резолуције јер она неће залечити ране из прошлости већ их продубити. Тражимо да се она у оваквом облику повуче, или да чланице ГС УН гласају против, јер ће она продубити јаз и довести до нестабилности и тензија на Западном Балкану, до отварања старих рана и отворити Пандорину кутију", рекао је Вучић. 

Додао је да Србија остаје отворена за дијалог и јавну расправу.

"Потребни су нам прави разговори и више разумевања како бисмо ојачали регионалну стабилност и економску сарадњу", рекао је председник Вучић.

"Показаћемо свету како се штите национални и државни интереси Србије"

Председник Вучић поручио је вечерас, у видео-снимку објављеном на Инстаграм страници buducnostsrbijeav, да ће се Србија борити у Уједињеним нацијама и да ће показати целом свету како штити своје државне и националне интересе.

"Пред нама је тешко време, али било да изгубимо формално, готово сам сигуран да ће то бити уз невелику разлику и сигуран сам да ћемо показати свету како се штите национални и државни интереси наше земље. Хвала свима за пажњу, хвала свима на љубави према Србији".

"Срећан сам због тога што смо се борили и хоћу да кажем свим људима у Србији да сам само једну ствар обећао пре поласка у Њујорк. А то је да ћемо да се боримо до последњег тренутка без обзира на све личне и било какве друге ризике. Хоћу да се захвалим свим људима који су радили и који су спремали седницу Савета безбедности, који су ми помогли да се супротставим нечему што је изгледало као намештаљка, као политичко позориште", поручио је Вучић.

Захвалио је свим људима у Србији који су, како је истакао, веровали у своју земљу, који су веровали у своје руководство и који знају, како каже, да ће Србија на крају да победи.

"Наша борба никада неће престати. Хвала људима на огромној подршци и љубави коју показују према нашој Србији. Победиће Србија!", написао је Вучић на својој Инстаграм страници.

Председник у Њујорку има низ састанака и консултација са представницима земаља чланица Уједињених нација, како би објаснио позицију Србије у вези са најављеном резолуцијом о Сребреници.

Вучић са представницима земаља чланица УН

Председник Александар Вучић разговарао је у Њујорку са сталним представником Уједињених Арапских Емирата Мухамедом Абушахабом при Уједињеним нацијама о тешким изазовима који стоје пред Србијом и истакао да Србија не негира злочин који се догодио у Сребреници.

"Истакао сам да Србија не негира страшан злочин који се догодио у Сребреници, као и да наша земља то истиче сваком приликом, уверена да само на тај начин може да дође до истинског помирења и враћања узајамног поверења међу народима чије су ратне ране још увек свеже", навео је Вучић на Инстаграм налогу buducnostsrbijeav.

Додао је да је замолио амбасадора Абушахаба да пренесе председнику УАЕ Мухамеду бин Заједу забринутост Србије за овакав развој догађаја, као и молбу да УАЕ уложи свој несумњиви углед у међународној арени.

"С друге стране, указао сам на лицемерје предлагача Резолуције који на овај начин желе да повећају политички притисак на Србију и српски народ у целини, скрећући тиме пажњу са флагрантног кршења свих принципа међународног права и правде, као и права Срба, поготово на Косову и Метохији", поручио је председник Србије.

Потом, председник је разговарао и са сталним представником Руске Федерације при УН Василијем Небензјом.

Вучић је на Инстаграму навео да су разговарали о актуелним изазовима са којима се Србија суочава због наметања резолуције о Сребреници у агенду Генералне скупштине УН и замолио га да, и овога пута, подржи позицију наше земље приликом одлучивања у УН.

"Амбасадору Небензји сам захвалио на доследном ставу Русије у погледу поштовања суверенитета и територијалног интегритета Србије, показаном и током данашње седнице СБ УН. Још једном сам указао на одлучност наше земље да се свим политичким средствима супротстави преседанима који подразумевају непоштовање међународног јавног прва и постигнутих договора, као и самовољно и селективно одређивање права и истине", навео је Вучић.

Вучић се данас обратио на седници Савета безбедности УН посвећеној стању на Косову и Метохији и подсетио да је прошло 11 година од потписивања Бриселског споразума, а да ЗСО још није формирана.

Указао је да власти у Приштини стварају неподношљиве услове за живот Срба и других неалбанаца.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво