Читај ми!

Пахор се поново препоручује да замени Лајчака

Бивши председник Словеније Борут Пахор је на међународној конференцији о Западном Балкану у ЕУ поновио да жели да се кандидује за место специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине. Пахор је, истовремено, истакао да постоји више вере у процес проширења у ЕУ, него у земљама Западног Балкана.

Борут Пахор је упозорио да су преговори између Београда и Приштине застали, истакавши да без наставка дијалога неће бити могуће обезбедити сигурну будућност Србије и КиМ. 

Пахор је претходно, 10. априла, изјавио да је заинтересован за место специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине, на коме би наследио Мирослава Лајчака, коме у августу истиче мандат.

Нагласио је и да се у региону смањује оптимизам у погледу проширења ЕУ, преноси РТВ Словенија.

"Изгубљено повере у процес проширења"

"На конференцији су уочене огромне разлике у ставовима о неким суштинским питањима у вези са простором Западног Балкана. Посебно ме је изненадила промена да данас постоји више вере у процес проширења у ЕУ, него у земљама Западног Балкана", истакао је оснивач Института пријатеља Западног Балкана на конференцији за новинаре.

Истакао је да је у последњих 20 година у земљама Западног Балкана изгубљено поверење у процес проширења јер, сматра, многи не верују да ће ЕУ и земље региона бити спремне за проширење до 2030. године.

"Ове препреке ће морати да се превазиђу", нагласио је Пахор.

Међународну конференцију организовао је Институт пријатеља Западног Балкана на којој је 28 говорника из 19 земаља, укључујући многе високе дипломате, бивше председнице и премијере, разговарало о проширењу ЕУ и многим изазовима у региону.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво