Читај ми!

Одбори ЕП подржали привремени споразум о Инструменту за реформу и раст за Западни Балкан

Одбори Европског парламента (ЕП) за спољне послове и буџет подржали су привремени споразум о Инструменту за реформу и раст за Западни Балкан, који су постигли ЕП и Савет ЕУ, а потом подржале и државе чланице ЕУ.

За привремени споразум о Инструменту за реформу и раст за Западни Балкан, којим се региону, укључујући Србију, нуди шест милијарди евра додатне финансијске помоћи у периоду од 2024. до 2027. године, гласало је 70 од присутних 77 посланика ЕП, шест је било против, а један је био уздржан.

"Одбори су данас снажно подржали План раста за Западни Балкан. Као копреговарач Европског парламента, срећан сам подршком, јер то није само финансијска подршка већ и политичка порука", навео је на свом налогу на друштвеној мрежи Икс известилац ЕП за Црну Гору Тонино Пицула, који је преговарао о овом документу у име политичке групације социјалдемократа у ЕП.

Он је изразио наду да ће План раста за Западни Балкан, осим економских бенефита, допринети и јачању демократских стандарда на Западном Балкану.

Државе чланице ЕУ потврдиле су синоћ политички споразум о Инструменту за реформу и раст за Западни Балкан, којим се региону нуди шест милијарди евра додатне финансијске помоћи у периоду од 2024. до 2027. године.

Претходно су председништво Савета ЕУ и Европски парламент постигли 4. априла привремени споразум о успостављању Инструмента за реформу и раст за Западни Балкан, који је централни део Плана раста за Западни Балкан који је Европска комисија представила у новембру 2023.

Две милијарде у грантовима и четири милијарде у кредитима

Очекује се да ће се инструментом, којим се покрива период од 2024. до 2027. године, партнерима ЕУ на Западном Балкану обезбедити до две милијарде евра у грантовима и четири милијарде евра у кредитима.

Како је раније саопштено из Савета ЕУ, инструментом ће бити допуњен постојећи Инструмент за претприступну помоћ (ИПА III) и значајно повећана финансијска помоћ региону.

Циљ Инструмента је да подржи партнере ЕУ са Западног Балкана у спровођењу реформи у вези са ЕУ, као и да стимулише њихово економско приближавање ЕУ на основу "амбизиозних реформских агенди".

Поред тога, Инструмент ће промовисати усклађивање партнера са вредностима, законима, правилима, стандардима, политикама и праксама ЕУ у циљу будућег чланства у ЕУ.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво