Читај ми!

Лутовац: Не идемо на конститутивну седницу Скупштине; Кркобабић: Ко губи има право да се љути

Посланици Демократске странке неће присуствовати конститутивној седници Скупштине, каже Зоран Лутовац из посланичке групе те странке и наглашава да "не желе да учествују у конституисању парламента који није заснован на регуларним резултатима". Стефан Кркобабић из посланичке групе ПУПС – солидарност и правда наводи да ко губи има право да се љути, као и да су избори били слободни, демократски и регуларни.

У Скупштини Србије јуче су одржане консултације о наставку конститутивне седнице. Консултације се настављају и данас.

Стефан Кркобабић из посланичке групе ПУПС – солидарност и правда каже да су ти разговори техничког карактера, као и да се увек воде пред почетак сваког сазива.

“Циљ је да се окупе сви представници политичких партија, пре свега представници посланичких група у Скупштини и да се договори управо број потпредседника, да се договори ко ће добити које одборе и чланство у међународним групама пријатељстава и у осталим одборима. Тако да је то једног техничког карактера и можемо да кажемо протоколарна ствар”, навео је Кркобабић.

Зоран Лутовац из посланичке групе Демократске странке наводи да је Председништво те странке донело одлуку да се не иде на конститутивну седницу, па према томе ни на консултације.

“Зато што ми сматрамо да су избори били нерегуларни, да су били покрадени. Пред Уставним судом се налази најмање четири-пет захтева који су поткрепљени доказима о којима треба да се води јавна расправа и да се донесу одлуке тим поводом, те према томе ми не желимо да конституишемо, да учествујемо у конституисању парламента који није заснован на регуларним резултатима”, нагласио је Лутовац.

Указао је да се мандати добијају по аутоматизму.

“То је по аутоматизму, нико нас није питао да ли прихватате или не, то су нама дали грађани. Све остало јесте симболички однос према конститутивној седници. Ми као Демократска странка одлучили смо да не учествујемо на конститутивној седници, наше колеге друге имају други приступ, а то је да се уђе и да онда то што ми манифестујемо недоласком они кажу вербално, пред камерама РТС-а. Према томе, има снажну политичку поруку то што смо ми урадили и сасвим је природно да не учествујемо ни на конститутивној седници”, наводи Лутовац.

Понавља да у понедељак посланици Демократске странке неће присуствовати конститутивној седници Скупштине.

“Ми не идемо на конститутивну седницу. Ми не бојкотујемо институцију парламента, али не желимо да учествујемо у конституисању пре него што се реше све ове ствари. После ћемо разговарати о овим другим детаљима”, каже Лутовац.

Кркобабић: Избори били слободни, демократски и регуларни

Са друге стране, Кркобабић истиче да ће посланици Посланичке групе ПУПС – солидарност и правда присуствовати седници у понедељак.

“Учествоваћемо у избору и председника Скупштине и потпредседника и свих радних тела Скупштине. Оно што је за нас најбитније у овом тренутку да кажемо јесте да су избори били и слободни и демократски и регуларни. То показују и последњи налази. Наравно да постоје препоруке да се поправе изборни услови. То је нешто што је и Влада преузела на себе, то су те препоруке ОДИХР-а”, каже Кркобабић.

Изборе је прихватио и међународни фактор и остали који су надгледали те изборе, а пре свега грађани Србије, који су дали свој суд, додаје Кркобабић.

“Ја просто хоћу да кажем: ко губи, има право да се љути. Овде су ствари више него јасне. На пример, у неким другим периодима ми смо имали много натегнутију већину, па се није причало. Данас је то потпуно све јасно и чисто као суза. Већина је јасна. Грађани су дали свој суд 17. децембра”, истиче Кркобабић.

Лутовац: Радна група за сарадњу са ОДИХР-ом покушај да се замажу очи јавности

Лутовац пак напомиње да извештаји Европског парламента и ОДИХР-а нису показали да су ово били слободни и поштени избори, већ напротив.

“Ти извештаји су били, ко зна да чита дипломатски језик, врло експлицитни и јасни да ово нису били ни слободни ни поштени избори, а то потврђују и домаћи посматрачи, то потврђују и они који су учесници у овом процесу, то потврђују контролори. Према томе, нарушено је поверење у изборни процес”, додаје Лутовац.

Говорећи о формирању радне групе Владе за сарадњу са ОДИХР-ом, Лутовац каже да је то "покушај да се замажу очи домаћој и међународној јавности".

“Значи, ви створите једну радну групу и онда накнадно позивате неког. Таква радна група се не ствара на тај начин. Ми треба да створимо једно тело, и ми то предлажемо у нашим захтевима, комисију која би била сачињена од три представника опозиције, три представника власти, три представника специјализованих организација. Говоримо о домаћим организацијама, али ми немамо ништа против да свако има увида, поготово земље чланице ЕУ, односно органи, јер ми смо најавили да се интегришемо у ЕУ, тако да је сасвим природно да будемо транспарентни и у том смислу”, сматра Лутовац.

Додаје и да није ствар у томе да се створи радна група, него нека врста комисије која ће бити инклузивна и која би имала могућност и надлежност не само да има увид у бирачки списак, него и да контролише све време тај бирачки списак, да има увид у то ко је, када и како вршио измене у том бирачком списку.

Полемика о потписивању записника након избора

Стефан Кркобабић из посланичке групе ПУПС – солидарност и правда ипак наглашава да су представници опозиције потписали све записнике када су се избори завршили.

“И прихватили су те резултат до 48 сати после избора када је наступила ова агонија и прича да су избори покрадени и да нису поштени. Сви врло добро знају одакле смо ми кренули са међустраначким дијалогом још 2022. године када смо имали 54 препоруке, па данас и ове 24 препоруке. Просто изборни процес је жив процес. Оно што је битно – нико децидирано није оптужио Србију, нити ће то да уради, јер сви знају да увек и на сваким изборима последњих 25 година ви имате посматраче и унутрашње и стране и знате како је ОЕБС оценио сваке те изборе”, додаје Кркобабић.

Указује да доводити у питање изборе 17. децембра потпуно није на месту, као и да је неодговорно.

Када је реч о потписивању записника након избора, Лутовац одговара да неки јесу потписани, али да је било случајева и да су, како каже, прекрајани записници.

“Тога је било и било је случајева и сада и прошли пут, записник који није потписан гласа се о томе да је исправан. Онда видите записник без иједног потписа, гласа се да је исправан. Онда имате записник у којем један човек с једном руком потписује све остале и гласа се да је то исправно. Према томе, није исправно, покрадено је и мора, оно чему треба да разговорамо, не о резултатима на основу таквих избора, него како да организујемо слободне и поштене изборе где ће грађани да одлучују”, наводи Кркобабић.

Које препоруке за унапређење изборних услова могу да се примене

Када је реч о препорукама за унапређење изборног процеса, Лутовац наводи да постоје краткорочне и дугорочне препоруке како тај процес може да се побољша.

"Оно што краткорочно може да се уради јесу и бирачки спикови и медији и све остало", истиче Лутовац.

Кркобабић, са друге стране, истиче да је радна група и формирана с идејом Владе да се неке ствари које могу допуне и промене.

“Гласање је жив процес, ви морате да допуњујете нешто и да радите. Сада већ имамо шансу да допунимо и испунимо неке услове до 2. јуна, али причати да целокупан процес од 17. децембра не ваља, да је покраден и да је суштина – ето десило нам се тако, није истина”, додаје Кркобабић.

Лутовац напомиње да када се говори о вољи бирача, треба говорити о вољи оног ко стварно треба и може да гласа.

“А не они који долазе у Србију да би гласали. Ево рецимо пример, људи из Републике Српске који имају двојно држављанство. Они имају право да гласају, то нико не спори. Али се овде поставља питање да ли могу да гласају на локалним изборима? Не могу”, додаје Лутовац.

Питао је и ако они живе у Републици Српској зашто би долазили у Београд да гласају, зашто то не би урадили у Бањалуци?

“Замена теза је да неко оспорава људима са двојним држављанством да гласају. Не, они имају право да гласају на парламенталним, али је проблем у томе што су они гласали на локалним изборима. О томе се ради”, додаје Лутовац.

Са друге стране, Кркобабић истиче да је "страшно да смо дошли у један политички момент у коме смо се борили за Републику Српску, а данас смо дошли дотле да нам сметају грађани и наши из Републике Српске.

Лутовац одговара да је то чиста демагогија.

Хоће ли ПУПС имати министарско место

Када је реч о Скупштини и хоће ли на њен рад утицати упражњена места опозиционих група која се неће појавити на конститутивној седници, Кркобабић каже да неће.

“Имаћете та места упражњена, као и места у одборима које припадају опозицији. Имали смо и пре, у неким прошлим сазивима, ситуацију да просто неки посланици нису хтели да преузму своје места у одборима. То је све потпуно нормално”, рекао је Кркобабић.

На питање хоће ли ПУПС и даље имати министарско место као и до сада или се нешто мења, Кркобабић одговара да око тога преговори још нису ни почели.

“Оно што је за нас много битније јесте програм будуће владе, програм како ћемо да наступимо. За сада је најбитније да изаберемо председницу Скупштине Ану Брнабић, да се потрудимо да одржимо један ниво дијалога у понедељак и уторак, да се стварно сви чујемо, да се не уносе вувузеле, пиштаљке. Мислим, то људима можда звучи мало смешно, али ми нисмо на стадиону. Хајде сада да стварно у понедељак суочимо и наше разлике и наше програме и да свако каже оно што мисли и да на крају изаберемо оно које мислимо треба да изаберемо”, поручује Кркобабић.

Лутовац: Померање датума београдских избора без промене услова значи само одлагање

Када је реч о београдским изборима и датуму одржавања, односно што ће они бити 2. јуна, Лутовац каже да померање датума без промене услова не значи никакав уступак, то значи само одлагање.

“Оно што ми тражимо јесте да имамо услове. Услове за слободне и поштене изборе, где ће један глас да вреди једно, где неће људи бити у уцењивани”, каже Лутовац.

Говорећи о њиховом предлогу, каже да је то да се формира једно извршно тело које би се бавило и бирачким списковима и свим осталим радњама.

На питање коме су упутили тај предлог, каже да је он упућен јавности Србије, као и да га нису упутили Скупштини, јер она не ради.

“Скупштина то не може да уради зато што не заседа. Скупштина која буде конституисана на основу оваквих резултата који су нерегуларни, може да донесе одлуку о формирању таквог тела које би се бавило и бирачким списком и свим другим изборним условима. А то значи да се омогући да једна комисија у којој би учествовали и опозиција и власт”, додаје Лутовац.

Одговарајући на питање да ли би били вољни да учествују у раду такве комисије, Лутовац каже да би то могао да буде излаз из "ћорсокака ка стварању слободних и поштених избора".

Кркобабић пак напомиње да је Скупштина конституисана 6. фебруара чином полагања заклета народних посланика.

“Ми нисмо завршили избор председника и потпредседника Народне скупштине. То можете у једном мандату да радите колико пута хоћете. Значи, Скупштина је конституисана, потврђени су мандати, верификовани су мандати, признато је фактичко стање. Од 17. децембра зна се ко је у Скупштини и ко седи у Скупштини”, додаје Кркобабић.

На питање да ли је владајућој већини прихватљив предлог опозиције о формирању те комисије, Кркобабић каже да су представници опозиције добили предлог од радне групе за разговоре.

“Та пружена рука увек постоји”, додаје Кркобабић.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара