Читај ми!

Мишчевић: Владавина права и наставак дијалога Београда и Приштине главни услов за напредак ка ЕУ

Позитивне оцене из извештаја Европске комисије и напредак Србије у готово свим областима треба искористити за разговоре са земљама чланицама ЕУ како би што пре отворили нове кластере, рекла је за РТС министарка за европске интеграције Тања Мишчевић.

Ако извештај констатује напредак у готово свим областима и ако је добро оцењен посебно у областима владавине права, реформи у правосуђу, ако констатује рад на доношењу медијских закона онда то представља позив да се уради више у наредних годину дана, сматра министарка за европске интеграције Тања Мишчевић.

"Искористићемо позитивне оцене да причамо са земљама чланицама о отварању кластера, јер свака чланица појединачно одлучује о томе. Када комисија три године заредом констатује напредак, онда је отварање кластера логичан след. Нама није циљ само отварање три кластера, већ и других", рекла је у гостовању на РТС-у Тања Мишчевић.

Шеф делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре рекао је да је овогодишњи пакет историјски, да прилика постоји и да је треба искористити. Добре вести су свакако да би Србија могла бити део ЕУ и пре пуног званичног чланства.

"Овај извештај је нешто ново, први пут је рађен о 10 потенцијалних кандидата, укључујући и три нове земље. План раста подразумева да кандидати из региона, који су већ у доброј мери ускладили прописе, много више користе тржиште ЕУ, а за то је неопходно наставити реформе, морамо да се прво регионално интегришемо, морамо имати и финансијску подршку ЕУ која ће подстаћи социјално-економске реформе", рекла је Мишчевићева.

Услови за то увек постоје, да би се повукла средства морате имати јасне индикаторе за реформе, а други је дијалог Београда и Приштине, рекла је министарка за европске интеграције.

"Владавина права и наставак дијалога су два главна услова за напредак. Реформе у владавини права су и најзначајније за наше грађане на путу ка ЕУ. Опредељеност Србије да учествује активно у дијалогу констатован је и у овом извештају", рекла је Тања Мишчевић.

У том смислу већ наредне недеље директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић иде у Брисел где ће разговарати са главним преговарачем из Приштине.

"Јако је важно да су и европски званичници констатовали да је ЗСО услов за даљи напредак у дијалогу и нормализацији односа Београда и Приштине. Без обзира на изборни процес радимо и даље, пролазимо кроз сва мерила за владавину права, и како да искористимо све процесе да до 2030. године урадимо све што треба да нас државе чланице позитивно оцене о пријему", рекла је за РТС министарка за европске интеграције Тања Мишчевић.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара