Читај ми!

Нова рунда дијалога Београда и Приштине на техничком нивоу 16. новембра

Наредни састанак на техничком нивоу између главних преговарача Београда и Приштине биће одржан 16. новембра у Бриселу.

Директор Kанцеларије за KиМ Петар Петковић прихватио је позив специјалног представника ЕУ Мирослава Лајчака и учествоваће у новој рунди дијалога сa Приштином која је заказана за 16. новембар, потврдили су из Kанцеларије за Kосово и Метохију.

Kако је речено, Петковић ће у Брисел отпутовати са својим експертским тимом на највишем нивоу.

"Београд је одувек био кредибилна и конструктивна страна у дијалогу и спремна да се сва отворена питања решавају за преговарачким столом, док Приштина разговоре одбија или условљава. Директор Петковић је одмах позитивно одговорио на позив ЕУ за нову рунду дијалога у четвртак, као што смо то учинили и на претходни предлог за дијалог 7. новембра који је Бисљими одбио. Наша страна и сада ће доследно и упорно инсистирати на томе да што пре дође до деескалације ситуацијe на северу KиМ, као и заустављањa кризе коју генерише Приштина својим једностраним и насилним акцијама", наводе из Канцеларије за КиМ.

Додају да ће пресудно важан сегмент бити и разговори о формирању ЗСО "где ће Београд инсистирати на свим гарантованим правима за српски народ у складу са споразумима из 2013. и 2015. године".

Да ће нова рунда дијалога на техничком нивоу бити одржана 16. новембра потврдио је и главни преговарач приштинске стране Бесник Бислими.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић раније је рекао да је Приштина одбила позив за дијалог главних преговарача на техничком нивоу који је требало да се одржи 7. новембра у Бриселу, док је Београд тај позив прихватио.

Последњи пут две стране су биле у Бриселу 26. октобра и тада су одржани одвојени састанци председника Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Kуртија са представницима ЕУ.

Након низа тих састанака председник Вучић је истакао да је Београд у складу са својом политиком јасно рекао да жели да се примене сви споразуми који су потписани, али да не може да прихвати чланство у УН нити тзв. независност Косова.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се