Читај ми!

Амерички генерал за РТС: Никада нисам осетио ништа слично духу српског народа

На отварању нове резиденције амбасадора Србије у Вашингтону међу гостима је био и Џон Харис, командант Националне гарде Охаја. Генерал-мајор Харис рекао је у разговору за РТС да детаљи на здању додирују душу и представљају Србију као земљу на тако "чудесан начин".

У Вашингтону је почетком ове седмице отворена нова резиденција амбасадора Србије. На свечаном пријему, поред амбасадора Марка Ђурића, изасланика САД за Западни Балкан Габријела Ескобара и бројних дипломата, био је и командант Националне гарде Охаја, генерал-мајор Џон Харис.

Дописник РТС-а из Вашингтона Александар Жигић разговарао је на отварању нове резиденције амбасадора Србије у Вашингтону са генерал-мајором Џоном Харисом.

Господине генерале, какво је ваше мишљење о отварању резиденције амбасадора?

Ово је јако инспиративно. Толико је инспиративно бити овде са амбасадором који је вероватно најбољи представник његове земље којег сам икада видео. Али ова зграда, историја зграде, архитектура, уметност овде је толико инспиративна, покреће вас емоционално. 

Шта ово значи за имиџ Србије у Вашингтону, за људе који не знају много о Србији и да ли ће имати добар први утисак о њој када дођу овде?

Ово стварно прави јако добар утисак. Као што сам поменуо, само детаљи на овом здању додирују вашу душу, јер је све толико лепо и тако савршено припремљено. Представља Србију као земљу на тако чудесан начин.

Да ли сте имали прилику да пробате храну или видите фолклор?

Да, фолклор и храна. Моја супруга и ја смо били пре три недеље у Београду, у Србији и  генерал Мојсиловић нас је угостио тако да се чини као да је ово наставак те посете и сјајно је имати све то овде, код куће.

Као да сте поново у Београду вечерас?

Да управо тако, као да смо се вратили у Београд. И ентузијазам... видео сам људе који су стигли на пријем играјући, не професионални играчи, него пријатељи и нема ничега што то може да замени. То је дух.

Изгледа да Национална гарда Охаја има изванредну сарадњу са Србијом, са српском војском, а какви су планови за будућност?

Ми ћемо наставити да јачамо нашу сарадњу. Наставићемо да јачамо наше пријатељство, да организујемо размене. Када администрација у Србији реши, поново ћемо имати  вежбе, ми смо спремни за то.

У исто време ћемо поштовати војну неутралност, али кад администрација каже спремни смо да организујемо вежбе, ми смо спремни.

А шта мислите о Србији као земљи, многи људи не знају много о њој, да ли треба да је посете, пробају храну, сазнају више о тамошњим обичајима?

Да, морате је искусити. Морате искусити не само храну и уметност и музику него и оно што изражава, а то је дух српског народа и ја никада нисам видео нешто слично томе.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара